Dúlai szüléstámogatás

A Rólam részben elmeséltem, hogyan és miért lettem dúla, de ki is az a dúla és miért jó, ha van?

A dúla görögről lefordítva segítő asszonytársat jelent, mégpedig a szülésnél.
Nem irányít, nem avatkozik be, csak a jelenlétével kíséri a szülési folyamatot, a vajúdó nőnek biztos támasza. Bármire van szükség, a dúla végig ott van, hogy csendes figyelmével segítsen, ha igény van rá.

Sokan ezt a feladatot a párjukra vagy egyéb hozzátartozóra bízzák. Mégis, egy dúlától a segítség annyiban más, hogy teljesen feltétel nélküli az elfogadása, nincs elvárása, ítéletmentes, nem kell neki megfelelni és esetleg segíthet vajúdástámogató módszerekkel is.


Hogy szeretnél-e dúlai segítséget (is), szíved joga eldönteni.

Amiben én dúlaként segíthetek Neked:

  • Szülés előtt beszélgetni, információt cserélni arról, hogy mik az elképzeléseid a szülésről, mitől érzed magad biztonságban, és milyen lehetőségeid vannak a számodra ideális körülmények illetve helyszín megtalálásához;
     

  • Beszélgetni arról, milyen támogatást szeretnél a szülésnél, ha kéred, hogy ott is jelen legyek;
     

  • A szülésed alatt segíteni, melletted lenni, képviselni, ahogy megbeszéltük, illetve ahogy adott helyzetben igényled;
     

  • Beszélgetni az átéltekről.

 

 

"...Azt szeretném, hogy kívül-belül egészséges nők és férfiak úgy fogadhassák a gyermeküket, hogy az az új élet a lehető legszebben, legbékésebben és legegészségesebben érkezhessen a világra. Ehhez elengedhetetlen az anya testi-lelki felkészültsége, nyugalma és biztonsága, hiszen ami benne zajlik a várandóssága előtt, közben, a szülés alatt és után, mindazzal kezdi meg útját az általa világra hozott új élet. Célom ezért a (leendő) anyák, apák és hozzátartozók támogatása és informálása, hogy minden feltétel teljesülhessen egy szép szüléshez, születéshez és folytatáshoz."

Csonka Júlia