top of page
Search
  • Writer's pictureÉtelem - Életem

A magyar szülészetekről

Updated: Sep 30, 2020

Ma reggel arra gondoltam, rákattintok véletlenszerűen az

Ablak a világra Facebook oldal egyik képes statisztikájára és megmutatom.


Ennek az oldalnak a készítője - egy anyuka, akinek szívügye a nők informálása - adatokat gyűjt 2011 után komplikáció mentesen szült nőktől, hogyan zajlott a szülésük és ezekből összesítő infografikákat készít kórházanként például.A képen levő kórháznál kiemelnék pár adatot: gátmetszési arány 85%, hasba könyöklés 51%, mesterséges oxitocin 63%, császármetszés 39 %, fekvő pozíció kitoláskor 97%.

A WHO ajánlása ezzel szemben: a gátmetszési arány legyen kevesebb, mint 10%, hasba könyöklés nem ajánlott, rutinszerű oxitocin nem ajánlott, császármetszési arány 12%-nál soha ne legyen magasabb. Az ajánlást a továbbiakra vonatkozólag is megtalálja mindenki az interneten.


Magyarországon a legtöbb kórházban hasonlóan zajlanak az eljárások, mint a képen levőnél, de van pl. kórházunk, ahol 80% fölött van a császármetszések száma.


Hogy ezeknek miért van jelentősége, szeretném majd végigvenni. Addig is ajánlom az Ablak a világra oldalainak olvasgatását. Aki nemrég szült itthon, támogathatja kérdőív kitöltéssel a statisztikák készülését is, aki pedig a közeljövőben fog, ha van orvosa, kérdezze ki minél alaposabban a szokásairól, és tájékozódjon a lehető legszélesebb körben, ki, mi és hogyan nyújthat számára igazán biztonságot, békét.


Fordulj hozzám bizalommal, ha szeretnél támogatást a szülésedhez!


bottom of page