top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

A női ciklus szakaszai 1. Follikuláris

Sokaknak lehet új információ, hogy a menstruációs ciklus négy szakaszra bontható.


Optimális esetben mindegyikben más és más belső folyamatok, fizikai tünetek, energiaszint, hangulat, eltérő szociális, mozgás- és tápanyagigény jellemzi a termékenykorú nőket.


A társadalmi berendezkedés és az oktatási rendszer hibájából viszont mindezekről sehol sem tanulunk, és gyakorlatilag sehol sem veszik figyelembe. A női szervezet ismerete - nőként is - nagyjából kimerül abban, hogy tudjuk, a petesejt érésétől hogyan jutunk el a menstruációig, a menstruáció előtt a nők hisztisebbek és feszültebbek, jobban kívánják a szénhidrátot, a vérzéses napokat pedig vannak, akik nagyon megszenvedik.


Ennél viszont jóval többről van szó.


Sokkal közelebb kerülhetünk saját magunkhoz, az egészségünkhöz, a párunkhoz, a tevékenységekhez, amiket végzünk, ha tudjuk és értjük, hogy éppen milyen folyamatok zajlanak a testünkben és miért észlelünk bizonyos dolgokat.


Végül, de nem utolsó sorban a folyamatok, az egyéni jellemzők mély ismerete és rendszeres nyomonkövetése lehetővé teszi, hogy ezt a megfigyeléseken alapuló módszert (szimptotermális módszer) fogamzásgátlási vagy épp babavállalási céllal is biztonságosan alkalmazzuk.


A menstruációs ciklus szakaszai közül a follikuláris fázis az első, aminek a csodálatos jellemzőivel most foglalkozni fogunk.



Mikorra tehető ez a fázis?


Minden új ciklus (azaz a menstruáció) első napja és az ovuláció közé.

Ezen belül pedig megkülönböztethetőek a menstruációs napok és a ciklus 6-8. napjától számított időszak az ovulációig.


Milyen folyamat zajlik ekkor a testedben?


Az agyalapi mirigy kibocsátja a tüszőérést serkentő hormont (FSH), hogy ez elkezdje érlelni a petefészek petesejteket tartalmazó tüszőit. Ezzel egyidejűleg megindul az ösztrogén és a tesztoszterontermelés, szintjük pedig az ovulációig folyamatosan emelkedik.

Az ösztrogénszint optimális emelkedésével a méh nyálkahártyája fokozatosan vastagszik.


Milyen fizikai változásokat észlelhetsz magadon?


A növekvő ösztrogénszintnek köszönhetően fokozódik a kollagéntermelés, a bőr szebb és feszesebb lesz.

A fázis vége felé, az ovulációhoz közeledve a méhnyak egyre feljebb húzódik és nyílik, ezt tapintani lehet.

Szintén fontos jel, hogy a menstruációt követő száraz napok után fokozatosan elkezd termelődni és megjelenik a méhnyaknyák (váladék), ami egyre krémesebb, nedvesebb állagú lesz az ovulációihoz közeledve. Ez egy egészséges jelenség, célja, hogy minél éltetőbbé, befogadóbbá és áteresztővé váljon majd a spermiumok számára.

Az egész szervezet az ovulációra készül.


Milyen energiaszint és hangulat jellemez általában ebben az időszakban?


A növekvő ösztrogén és tesztoszteronszint hatására az energiaszint és a libidó is folyamatosan növekszik. A lelkes, szociális, mozgékony, bátor, magabiztos, kreatív, kiegyensúlyozott szavakkal lehet optimális esetben jellemezni.

Ilyenkor érdemes minden éltető tevékenységet, intenzívebb, keményebb edzéseket is végezni.


Milyen étvágyat tapasztalhatsz ilyenkor?


A növekvő ösztrogénszint hatására az étvágy alacsony, az anyagcsere gyorsul.


Hogy ezért mire figyelj, hogyan támogasd és mit érdemes megadnod a szervezetednek, azt a személyre szabott női ciklus- és termékenységtámogató komplex táplálkozási programon keresztül tudhatod meg.

bottom of page