top of page
Search
  • Writer's pictureÉtelem - Életem

A szülési testhelyzetekről...

Updated: Sep 30, 2020

"Az első írásban rögzített eset, amikor egy asszony háton fekve vajúdott, Louise de la Valliére, XIV. Lajos francia király szeretőjének szülése volt 1663-ban. A testhelyzetet valószínűleg nem ő, hanem a férfi választotta. A király egy függöny mögött ülve látni akarta a kisbaba előbújását. Királyként élvezett olyan kiváltságokat, melyeket más férfiak nem. Ezt megelőzően a férfiak jelenléte nem volt megengedett a szüléskor. . .


A férfiak szülőszobai jelenlétére vonatkozó tiltás az elsőként Angliában és Franciaországban használt fogó feltalálásával kezdett megszűnni. A fogóműtét felvirágoztatta a háton fekvő pozíció gyakorlatát, mivel ez a testhelyzet kedvez leginkább a használatának. 1668-ban François Mauriceau egy bábaságot érintő tanulmányban javasolta, hogy a nők a hátukon fekve vajúdjanak és szüljenek. Ezt a javaslatot az orvos vagy a férfi-bába érdekében hozták, aki esetleg fogót akar majd használni, nem pedig a szülő nő érdekében.


Kétszáz évvel később Victoria angol királynő volt az első nő Angliában, aki szülés alatt kloroformot kapott. Ez az esemény gyorsan népszerűvé tette a vajúdás és szülés alatti érzéstelenítést, amelynek következtében a befolyásos asszonyok nagy számban feküdtek le a vajúdás alatt. A "divatkövető" asszonyok a hátukon fekve akartak szülni. Úgy gondolták, hogy guggoló testhelyzetben a pórnép szül, nem egy "úrihölgy".


Ha figyelembe vesszük ezeket a történelmi tényeket, nem túlzás azt állítani, hogy a hanyatt fekvő szülési helyzet az ipari forradalom találmánya volt. Ez egy férfiak által kitalált testhelyzet, amely a szülés kísérőjének kényelmét szolgálja. A nők gyakran rájönnek, amikor a "kapálódzó bogár" testhelyzetében találják magukat, hogy igen nehéz kitoláskor a gravitáció ellenében dolgozni."


Ina May Gaskin Útmutató szüléshez c. könyvéből idéztem.Benned mit hoztak fel ezek a gondolatok?


Ha szeretnéd, hogy a dúládként támogassalak, keress bizalommal!

bottom of page