top of page
Search
  • Writer's pictureÉtelem - Életem

„Akkor lehet mégis igyak olykor pálinkát?”

Updated: Sep 30, 2020

Szeretünk itallal kikapcsolódni, feszültséget oldani… Csak amit fontos tudatosítani az az, hogy ez sohasem fizikai szükséglet, hanem érzelmi vágy az enyhülésre.És hogy akkor jótékony-e a „mérsékelt alkoholfogyasztás” meg a napi 1 dl vörösbor elfogyasztása?


Bizonyos kutatások szerint igen, még több kutatás szerint nem. Ami miatt nem, annak legfőbb oka a bármilyen kisebb pozitív tulajdonságot felülíró karcinogén anyagok, amelyek acetaldehiddé bomlanak le és nemcsak a májat károsítják, hanem diszbiózist okoznak a bélrendszerben, lebontják a természetes folsavat, oxidálódnak, károsítják a DNS-t.

Az alkohol ezek mellett mindkét nemnél csökkenti a termékenységet, mert fokozza az IGF-1 és ezzel együtt az ösztrogénszintet.


Ha babavállalás, emésztési, hormonális vagy autoimmun probléma kezelése a cél, jobb még „mértékletesen” sem iszogatni. Keressünk más örömforrást ugyanúgy, ahogy az érzelmi evés esetében is. . .

Hogyha viszont nincs problémánk és alkalomadtán ittunk valamit, mert mint ahogy nekem is van egy „ereszd el a hajam” énem, úgy az ország 90%-ának szintén, akkor ami többek között segít regenerálódni:


  • C-vitamin mint antioxidáns és sok folyadék

  • magas fehérjetartalmú ételek és B-vitaminok

  • kolin (tojássárgája)

  • omega-3-ban gazdag étrend.


Mit gondolsz, melyik a legtisztább szeszes ital a világon?


Funkcionális táplálkozási tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal!


Hivatkozások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26386538/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8949962/


Kép forrása: Google

bottom of page