top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

ALLERGIA vagy INTOLERANCIA - Mi a különbség és miért számít?

Updated: Dec 12, 2020

Számtalanszor fordul elő, hogy ételallergéneket vérből vizsgálva minden eredmény negatív lesz, míg az intoleranciavizsgálaton (szintén vérből) több minden pozitív. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy az adott ételt akkor ehetjük vagy kerüljük?Ételallergia: Heves reakciót vált ki az elfogyasztott táplálék, mert a szervezet idegennek észleli és ezért azonnal ellenanyagtermelésbe kezd.

Reakció lehet pl. földimogyoró allergia esetén, a fogyasztása után a feldagadt arc, viszketés, légszomj stb., súlyos esetben anafilaxiás roham.


A specifikus immunglobulin E ellenanyag szintje megemelkedik a szervezetben ilyenkor, tehát az igE szintjét nézik az allergiavizsgálaton.

A legtöbb embernél általában semmire sincs heveny reakció és konstatálják a szakorvossal együtt, hogy nincs az ételekkel probléma.


Ételintolerancia: Nem azonnal, hanem órák, napok elteltével reagál a szervezet az adott ételre olyan negatív tünettel mint pl. rendszeres, “csak egy kis” puffadás, fejfájás, rossz közérzet, bőrproblémák stb. A tünet általánosan ott van, enyhébb, gyakran nem azonosítható, konkrétan mitől, és nem is tulajdonítunk neki ezért jelentőséget. Pedig az étel, amire így reagálunk, hosszú távon terheli a szervezetet és tarthat fent gyulladást.

Nőknél akár meddőség oka is lehet, hogy a rendszer folyamatos ellenanyagtermeléssel van lekötve, így nem érzi ideálisnak a közeget egy magzat számára.


Az intoleranciát az ételspecifikus IgG ellenanyag szintje mutatja a vérből. Az IgG átjut a méhlepényen is, ezért az újszülött pont olyan IgG szinttel születik, mint az anyja, és a későbbi élete során, ha találkozik az étellel, kutatások alapján ugyanolyan ellenanyag-termelésbe kezd.


Én mindenképp hasznosnak tartom, ha készül intoleranciavizsgálat, sajnos nem olcsó, de jó tudni, milyen ételt érdemes a békesség érdekében kerülni (önmagában egy problémára viszont ez még nem biztos, hogy megoldás).


A leggyakoribb problémaokozók, amiket az eredményeken látni szoktam:


búza, árpa, maláta, tojásfehérje, tehéntej, szója, kukorica, zöldborsó, vesebab, szilva, kóladió, kakaó, élesztő, sörélesztő, földimogyoró, mandula, kesudió.


Ha szeretnéd, hogy komplexen mérjék fel az állapotod, nézzenek átfogóan és úgy adjanak étrendi javaslatokat, hogy az a Te szervezeted működését támogassa, fordulj hozzám bizalommal!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page