top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Aromatáz, más néven ösztrogén szintetáz

Updated: Dec 17, 2023Miért fontos és mit érdemes tudni róla életkortól és nemtől függetlenül?


Ez egy enzim, ami többek között megtalálható a zsírszövetben és az ösztrogének bioszintézisében játszik kulcsszerepet. Egész pontosan azért felel, hogy a tesztoszteront ösztrogénné alakítsa az emberi szervezetben és jelenléte nagyon meghatározó korai serdülőkortól halálunkig. Bizonyos mértékig hasznos az enzim tevékenysége, túlzott termelődés esetén viszont káros.


Mik a rizikófaktorok?


  • Súlyfelesleg. Minél több a zsírszövet valakin, annál aktívabb az aromatáz és annál több ösztrogént fog szintetizálni gyakorlatilag minden életkorban.

  • Inzulinrezisztencia. Ebben az állapotban gyakran fordul elő zsírszövet gyarapodás, zsírmáj, magasabb androgénaktivitás (pl. túlzott tesztoszterontermelés) nőknél, melyek miatt az aromatáz tevékenysége szintén felfokozódhat.

  • Ösztrogéndominancia. Jelentős zsírpárnák meglétével, inzulinrezisztenciával és az ösztrogénreceptorok érzékenységének növekedésével egy ördögi körként kerül előállításra az ösztrogén utánpótlás az aromatáz enzim segítségével.

  • A CYP19A1 gén mutációja. Ez a génmutáció hozzájárulhat a „magas aromatáz szindrómához”. Fontos, hogy ez nemcsak örökletesen lehetséges, hanem aktiválható káros életmódbeli szokásokkal is (vagyis nem lehet mindent a genetikára fogni).


Milyen következményei lehetnek a magas aromatáz aktivitásnak?


  • Nőként rendszeres derékfájás, miómák, ciszták, túlzottan nagy mellek, abnormális és erős vérzés, menopauza után is ösztrogéndominancia, hiperplázia.

  • Mellrák, különösen menopauza után.

  • Férfiaknál nőies test, nőiesedő hang, megnövekedett mellszövet, korán leállt testnövekedés, termékenységi problémák, előrehaladott esetben prosztatarák, stb.


Létezik számos aromatáz blokkoló gyógyszer, amit pl. ösztrogénfüggő daganatok esetében szakorvosok írnak fel terápiaként vagy műtét után megelőzésként.

Ezek mellett hasonló tulajdonsággal bírnak a természet patikájából: cink, E-vitamin, rezveratrol, apigenin, stb.


Az elsődleges cél azonban az egészséges élet, testtömeg, anyagcsere fenntartása és támogatása, hogy az aromatáz enzim optimális mennyiségben termelődjön minden életkorban.


Csonka Júlia funkcionális táplálkozási szakreferens


Kattints ide, ha segítségre van szükséged!


Hivatkozások:

Lara Briden: Hormon Repair Manual

Commentaires


bottom of page