top of page
Search
  • Writer's pictureÉtelem - Életem

Az anyatejben levő zsír és a felnőttek zsírbevitele

Updated: Dec 12, 2020

Tudtad, hogy az anyatej 54%-a zsír, 39%-a szénhidrát és 7%-a fehérje? Hasonlóan, mint bármilyen emlős teje. Azért a zsír van a legnagyobb arányban, mert az támogatja a babák agyi fejlődését.

Milyen zsírsavak vannak az anyatejben?


Legnagyobb arányban hosszú láncú telített zsírok és egyszeresen telítetlen zsírsavak, arányuk nagyjából 1:1 és együtt az anyatej 72%-át teszik ki. Literenként 100-200 mg koleszterin is megy így a babáknak. Kisebb mennyiségben vannak jelen a többszörösen telítetlen zsírsavak.


Mi van a tápszerekben ehhez képest?


Azt gondolnánk, lemásolják az anyatej összetételét, de sajnos nem: az anyatejben levő koleszterinnek csupán tizedét tartalmazzák, 10-30 mg-ot literenként. Kimutatták azt is, hogy míg az anyatejjel táplált 6 hónapos babák koleszterinszintje ideális, addig a tápszereseknél ugyanebben az életkorban komoly koleszterinhiány áll fenn. És ennek következményei lehetnek… alacsonyabb IQ, gyengébb idegrendszer és immunműködés.


Hol van itt a párhuzam a felnőtt ember zsírbevitelével, agyműködésével?A mi agyunk 60%-a zsír. És bár nincs szükségünk annyi koleszterinre, amennyire egy babának a gyors agyi fejlődéséhez szüksége van, a mi (agy)működésünkhöz is elengedhetetlen a különböző láncú telített zsírsavak jelenléte. A túl alacsony koleszterinbevitelhez ugyanis számos idegrendszeri tünet és probléma köthető.


Ami pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések, gyulladások forrása, az sokkal inkább a szívbarátnak nevezett margarin és napraforgóolaj, mint az állati eredetű zsírok….


Funkcionális táplálkozási tanácsadásért tekintsd meg a női ciklus- és termékenységtámogató komplex táplálkozási program részleteit, fordulj hozzám bizalommal!


Hivatkozások: Jaminet, P; Jaminet, S-C: Tökéletes egészség diéta. Jaffa, 2013. http://perfecthealthdiet.com/2011/07/low-serum-cholesterol-in-newborn-babies/ http://archive.unu.edu/unupress/food/8F174e/8F174E04.htm https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10652985/ https://www.nap.edu/read/10490/chapter/11#545


Kép: Pinterest

bottom of page