Search
  • Ételem - Életem

Bélflóra = hüvelyflóra?

Azt lehet mondani, hogy igen, a két területen jelen levő baktériumtörzsek kapcsolatban állnak egymással.


Éppen ezért, ha a belekben egyoldalúan felszaporodnak az élesztőgombák és kártékony baktériumtörzsek, a hüvelyflóra is sérülhet, csökken a védelmet nyújtó Lactobacillus törzsek száma.

A következmények ilyenkor irritáltság érzése, hüvelyfertőzések, különböző gyulladásos folyamatok lehetnek.



Fontos, hogy alapvetően termékenykorú nőknél a méhnyaknyák (hüvelyváladék) időszakos változása teljesen normális és a termékenység egyik jele.

Probléma csak akkor van, ha a nyák minősége (színe, szaga, állaga, mennyisége) zavaróan és tartósan megváltozik egyéb diszkomfort érzéssel párosulva.


Nézzük, mi játszik az étrendben az egészséges bél-és hüvelyflóra ellen:


  • Cukor, cukros ételek;

  • Édes, fruktózban gazdag gyümölcsök túlzott fogyasztása;

  • Kelt tészták különösen élesztőre való érzékenység és Candida-fertőzés esetén;

  • Tejtermékek. Mind táptalaj a paraziták szaporodásához, nem csak a tej;

  • Gabonák kifejezetten, ha intolerancia/érzékenység áll fenn;

  • Alkohol.


Az étrenden túlmenőleg árthat:


  • A nem megfelelő intim higiénia (ide sorolnám a partnerválasztás, a tisztálkodás kérdését, a vegyszerekkel való mosakodást, műszálas bugyik, műanyag betétek, menstruációs eszközök nem optimális használatát, stb.);

  • Az antibiotikumok szedése;

  • A fogamzásgátló tabletták, spirál, spermicid gél alkalmazása, amik a jótékony mikrobiomot képesek leépíteni;

  • A dohányzás;

  • A tartós stressz, belső konfliktus;

  • Az ösztrogénhiány.


A megoldáshoz állapottól függően, a lokális kezelésen túl érdemes a problémával küzdő nő szokásait, életmódját, étrendjét és érzelmi állapotát körültekintően felmérni, mi hogyan van jelen az életében és mire lehet szüksége a tartós regenerálódáshoz. Ami így végbe mehet villámgyorsan is vagy akár több figyelmet és türelmet igényelve.

Kattints és nézd meg, én hogyan tudok a szervezeted komplex támogatásában segíteni.