Azt lehet mondani, hogy igen, a két területen jelen levő baktériumtörzsek kapcsolatban állnak egymással.
Éppen ezért, ha a belekben egyoldalúan felszaporodnak az élesztőgombák és kártékony baktériumtörzsek, a hüvelyflóra is sérülhet, csökken a védelmet nyújtó Lactobacillus törzsek száma.
A következmények ilyenkor irritáltság érzése, hüvelyfertőzések, különböző gyulladásos folyamatok lehetnek.

Fontos, hogy alapvetően termékenykorú nőknél a méhnyaknyák (hüvelyváladék) időszakos változása teljesen normális és a termékenység egyik jele.
Probléma csak akkor van, ha a nyák minősége (színe, szaga, állaga, mennyisége) zavaróan és tartósan megváltozik egyéb diszkomfort érzéssel párosulva.
Nézzük, mi játszik az étrendben az egészséges bél-és hüvelyflóra ellen:
Cukor, cukros ételek;
Édes, fruktózban gazdag gyümölcsök túlzott fogyasztása;
Kelt tészták különösen élesztőre való érzékenység és Candida-fertőzés esetén;
Tejtermékek. Mind táptalaj a paraziták szaporodásához, nem csak a tej;
Gabonák kifejezetten, ha intolerancia/érzékenység áll fenn;
Alkohol.
Az étrenden túlmenőleg árthat:
A nem megfelelő intim higiénia (ide sorolnám a partnerválasztás, a tisztálkodás kérdését, a vegyszerekkel való mosakodást, műszálas bugyik, műanyag betétek, menstruációs eszközök nem optimális használatát, stb.);
Az antibiotikumok szedése;
A fogamzásgátló tabletták, spirál, spermicid gél alkalmazása, amik a jótékony mikrobiomot képesek leépíteni;
A dohányzás;
A tartós stressz, belső konfliktus;
Az ösztrogénhiány.
A megoldáshoz állapottól függően, a lokális kezelésen túl érdemes a problémával küzdő nő szokásait, életmódját, étrendjét és érzelmi állapotát körültekintően felmérni, mi hogyan van jelen az életében és mire lehet szüksége a tartós regenerálódáshoz. Ami így végbe mehet villámgyorsan is vagy akár több figyelmet és türelmet igényelve.
Kattints és nézd meg, én hogyan tudok a szervezeted komplex támogatásában segíteni.