Ételem - Életem
🍞 Jobb a teljes kiőrlésű, mint a finomított fehér? 🍞
Updated: Apr 11
A nemesség tudta korábban, hogy nem. Náluk ha kenyér került az asztalra, az csak fehér lehetett.
Velünk pedig bármennyire is próbálják elhitetni, hogy jó és kell nekünk a teljes kiőrlésű liszt, sajnos ennek inkább az ellenkezője igaz. Miért?
Magasabb lehet a gluténtartalmuk, mint a finomított lisztnek, mivel a gabona minden részét tartalmazzák hántolás nélkül;
A korpában levő fitinsav gátolja a tápanyagok felszívódását (vashiány esetén pl. egyáltalán nem kellene fogyasztani) és gyengíti a bélfalat. Emiatt a korpa nem tekinthető jótékony rostnak, akkor sem, ha kapszulában árulják a jó emésztésért…
A csírában található az agglutinin nevű fehérje, szintén bélirritáló, illetve a gombatoxinok 90%-a és a növényvédőszerek maradványai is itt vannak;
Jelen van a már tegnap említett fruktán is, ami fermentálódik a bélrendszerben, és nem a jó flórát támogatja (puffadást, gázosodást tud okozni);
Tévhit, hogy a teljes kiőrlésű tésztaféle cukorbarát és sokkal jobb lenne a hasnyálmirigynek, mint a finomított, fehérlisztes ételek. Ami sokkal jobb az egy finomítatlan, nem lisztesített, eredeti állapotában fogyasztandó keményítőforrás pl. sárgarépa.
Én ezek miatt senkinek sem tudom/fogom ajánlani a különböző lisztek vásárlását és a belőlük készült termékek fogyasztását. Vannak problémák, amikor a teljes, csalásmentes elkerülésük elengedhetetlen, de volt már olyan velem is, mint ahogy a képen látható, hogy én is megettem a tihanyi piacról ezt a meggyes pitét, pedig a mindennapjaimnak majdnem 5 éve egyáltalán nem része az ilyen szénhidrátok fogyasztása.

Rengeteg tápanyagdús ételünk, jótékony keményítős szénhidrátunk van, amelyek háttérbe szorulnak a kész pékáruk és tészták miatt, pedig sokkal jobban funkcionálnak, mint a gyulladáskeltő, helyfoglaló társaik.
Még ha kicsit többet is kell egy tápláló étkezéshez készülni, mint amikor megvan a reggeli egyenesen a pékségből, minden segítséget megadok hozzá, hogy ne okozzon fejtörést és hosszas fáradozást az előkészület. A szervezet pedig érezhetően meghálálja a törődést.
Hivatkozások:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23482055/