top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Korai őszülés okai

Van egy kis eltérés a hazai és a külföldi irodalmat tekintve az őszülés témájában.


Magyar nyelven többségében azt olvashatjuk, hogy normál esetben a 30-as éveink végén vagy a 40-es éveinkben fedezhetjük fel első őszhajszálainkat.


Külföldön ehhez képest arról írnak, hogy a fehér bőrűek már akár a 20-as éveik végén is őszülhetnek, ha ez genetikailag öröklött.


A kérdés viszont az, mi okozhatja az öröklött genetikán kívül a fiatalkori őszülést, vagyis, hogy egyesek már tizen-, huszonévesen tapasztalhatják a pigmenttermelő sejtek aktivitásának csökkenését?

Ideális esetben az őszülés egyrészt az öregedéssel járó melanincsökkenés miatt indul el. Másrészt, szintén a kor előrehaladtával egyre kevesebb kataláz enzimet termelünk, vagyis kevésbé szabályozódik a hidrogén-peroxid és több jut belőle a sejtekbe, amitől a haj szürkülni és fehéredni kezd.


Ha ez a folyamat fiatal korban indul el és hamar lezajlik, az alábbi okokon érdemes elgondolkodni:


  • Fehérje és mikrotápanyaghiányok. Aminosavak, vas, cink, réz, B-vitaminok, amelyekre elsősorban gondolni kell. Legnagyobb veszélyben ilyen szempontból azok vannak, akik teljesen mellőzik az állati eredetű élelmiszereket az étrendjükből és nem figyelnek oda az említett tápanyagoknak a megfelelő formában történő rendszeres bevitelére.

  • Vészes vérszegénység. Szintén kapcsolódik az előző ponthoz, hiszen nemcsak a vashiányra kell ilyenkor gondolni, hanem B9, B12 és esetleg rézhiányra is, valamint akár felszívódási zavarra (gluténérzékenység, gyenge gyomor, bélgyulladás, nehézfémterheltség, stb. miatt).

  • Autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, azaz Hashimoto. Az előző részben, a pigmenthiányos vitiligo okainál említésre került, hogy a gyulladást okozó oxidatív stressz valamint, ha tirozinhiány miatt lép fel a pajzsmirigy-alulműködés, akkor mindkét esetben pusztulhatnak a pigmenttertmelő sejtek, fokozódhat a hajhullás és az ősz szálak megjelenése.

  • Dohányzás. Következtében, hosszú távon mivel sejtkárosító hatású, pusztítja a melanocitákat és felgyorsítja az öregedést…

  • Légszennyezés, kémiai károsodás. Értelemszerűen minden toxin és pl. agresszív szőkítés, festés következtében keletkező szabadgyökök is a melanociták pusztulásához vezetnek.

  • Nagyfokú idegi stresszállapot – „Megőszülök tőle”. A szimpatikus idegrendszer túlpörgésének következtében (magas neurotranszmitter-szintek) több hidrogén-peroxid termelődik a szervezetben. Ennek közömbösítéséhez glutation szükséges, hogy ne okozzon a H2O2 magas szintje károsodást. Azonban ha túl sokáig zajlik ez a folyamat, a „glutation raktárak” idővel kimerülhetnek és így nincs ami fékezze a hidrogrén-peroxid oxidatív hatását. Nemcsak a haj kezd ezért depigmentálódni, de idegi károsodás is történhet (Parkinson, Alzheimer…).


Érdemes mindezeket végig gondolnia mindenkinek, hiszen előbb-utóbb az öregedési folyamatok elkezdődnek. Minél később, egészségünk szempontjából annál jobb.

Ami pedig biztos az az, hogy hajunk minősége egy tükör a szervezetünk állapotáról.


Ha a genetikai ok kizárható, akkor az egyéb tényezőkön változtatva a korai őszülés megállítható, akár visszafordítható.


Hivatkozások:


Comentarios


bottom of page