Ételem - Életem
Miért jobb a főtt rizst kihűlt állapotában vagy visszamelegítve enni, mint frissen főzve?
Updated: Sep 30, 2020
Azért, mert a japánok is így eszik a sushit… nem, nem ezért, de jól csinálják. :)

A rizs lehűtésével-lehűlésével megnövekszik a benne lévő rezisztens keményítők tartalma, amelyek attól rezisztensek, hogy ellenállnak az emésztésnek, tehát nem szívódnak fel. Helyette eljutnak a vastagbélbe változatlan formában, ahol átalakulva kifejtik a pozitív hatásukat: a bennük levő szelektív rostok táplálják a bélbolyhokat és támogatják a jó bélflórát, egyfajta prebiotikumként működnek. Továbbá biztosítják a teltségérzetet és stabilizálják a vércukorszintet.
Mindezek miatt érdemes a rizst fél nap pihentetés után fogyasztani, különösen, ha vércukorszint-normalizálás, fogyás vagy bélflóra rendezése a cél.
Érdekesség: a paleo étrendben nem szerepel rizs a keményítő tartalma miatt, pedig 100g hűtött rizsben már kevesebb szénhidrát található, mint 100g főtt gesztenyében, aminek a fogyasztását engedi a paleo.
Menü opció magasabb szénhidrátigényhez:
sushi, azaz algalapba tekert hideg rizs, lazac, avokádó/ki milyen zöldséget akar még bele. Igazi tápanyagbomba: zsír, fehérje, rezisztens keményítős szénhidrát mind egyben, ezeken belül pedig a lazacnak és algalapnak köszönhetően omega-3 és olyan nyomelemek forrása is, mint pl. a szelén és a jód, amelyekből nekünk itt Európa közepén komoly hiányunk van (ha nem esszük/pótoljuk tudatosan).
Nagyobb zsírszükséglet esetén együnk több lazacot, mint ami a tekercsbe férne.
Funkcionális táplálkozási tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal!
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25331334/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28535508/