Mi a közös a gyümölcsben és az alkoholban?
- Csonka Júlia
- Sep 3, 2020
- 1 min read
Updated: 2 days ago
A bennük levő cukor, ami egyből megy a májnak. És mi a különbség a kettő között? Hogy míg az egyiktől tudatosan tartózkodunk - jobb esetben -, addig a másikkal kapcsolatban azt gondoljuk, kilószámra kellene fogyasztani, mert olyan egészséges.

Korábban írtam róla, hogy gyomor- és epeműködés szempontjából miért nem jó, ha gyümölcsöt eszünk magában vagy natúr zabkásával reggelire. De mi a helyzet a gyümölcsökkel egyébként?
Általában szeretjük őket, mert szépek, finomak, édesek, lédúsak, rostosak, szomjoltóak és úgy tudjuk, tele vannak vitaminnal.
Tévhit 1: A gyümölcsök tele vannak vitaminnal.
A különböző ételcsoportokon belül igencsak alulmaradnak tápanyagok tekintetében, ezért a vitaminraktárak feltöltésének nem a sok gyümölcsfogyasztás a legjobb módja.
Tévhit 4: A gyümölcslevek egészségesek.
A gyümölcslevek, akkor is, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, folyékony cukrok. Nincs mellettük semmilyen más alkotó, ami egy feldolgozatlan gyümölcsben jótékony, pl. rost, hanem csak cukros lé.
És akkor most ne egyél gyümölcsöt, amikor épp érik minden? Nem, nem ezt mondom.
Aminek most van szezonja, annak örülni kell, hiszen csak rövid ideig elérhető. Ami viszont nem mindegy, az az, hogy egy napon, étkezésen belül mi az a mennyiség, ami még jótékony lehet a cukorszint és belek szempontjából, illetve mely gyümölcsöket érdemes előnyben részesítened és mikor is pontosan.
Jelentkezz funkcionális táplálkozási tanácsadásra és segítek!
Hivatkozások:
Kevesebb jelenjen meg