top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Mit mutat meg az alap ébredési testhőmérsékletünk?



Ideális esetben az ébredési testhőmérsékletünk szájüregben mérve 36,6 és 37,05 fok között található.


Miért érdemes ezt rendszeresen mérni?


1. A reggeli alaphőmérséklet mérésével képet kapunk a pajzsmirigyhormonjaink konverziójáról és sejtszintű hasznosulásukról.


Ha az ébredési hőnk megfelelő mennyiségű alvás után, rendszeresen mérve eléri a 36,6 fokot, akkor ez jó jel az endokrinrendszerünket tekintve.

Abban az esetben viszont, ha az ébredési hőmérséklet 36,6 alatt van mindennap (napközben ez párosul még hideg végtagokkal, alacsony vérnyomással), az mellékvese és pajzsmirigy-alulműködésre utal.


2. Termékenykorú nőknél az ébredési testhő mérésével tudhatjuk meg biztosan, volt-e az adott ciklusban ovuláció vagy sem.


Ha megtörtént a peteérés, akkor közvetlen utána az üres tüszőből kialakuló sárgatest belekezd a progeszteron termelésébe és ez megemeli a testhőmérsékletet kb. 0,25-0,45 fokkal (így lehet, hogy a ciklus első felében megfigyelt pl. 36,6-os alaphőnk megemelkedik 36,9-re). Amennyiben ez a hőmérséklet emelkedés tartja magát minimum 3-4 napig, igazolja, hogy előtte ovuláltunk.


Ilyen módon pedig képet kapunk arról is, hogy áll a szervezetünk a progeszterontermeléssel, és milyen hosszú az időszak, amikor biztosan nem vagyunk termékenyek.


Nem utolsó sorban az is kiderül a hőértékből, ha teherbe estünk, hiszen akkor a folyamatos progeszterontermelődés hatására az alap testhőmérséklet tartósan emelkedett marad (minimum 18 nap után valószínűsíthető a megfoganás).


Mivel és hogyan érdemes mérni?


A sima digitális hőmérők nem elég érzékenyek, a hagyományosnál pedig jobb a pontos, két tizedesig mérő digitális hőmérő használata.

A mérést legalább 3-5 óra nyugodt alvás után, mindennap nagyjából azonos időpontban - még mielőtt kikelnénk az ágyból - szükséges a szájüregben elvégezni és feljegyezni. Végül a teljes kép alapján levonni a konklúziót.


Ha további segítségre van szükséged a szervezeted működésének megértéséhez és támogatásához, ajánlom szeretettel a pajzsmirigy-támogató és a termékenységtámogató komplex táplálkozási programokat laborelemzéssel, állapotfelméréssel.


Hivatkozások: Toni Weschler: Taking Charge of Your Fertility

bottom of page