top of page
Search
  • Writer's pictureÉtelem - Életem

NAPI ÖTSZÖR, TÖBBSZÖR KEVESET MINDENKINEK? 3. rész

Updated: Sep 30, 2020

Azoknak igen, akik kevésbé tolerálják a zsírt és jobban a szénhidrátot. Nem raktározó típusok, hanem kisebb energiafelhasználók. Éppen ezért a könnyedebb üzemanyagtól érzik magukat energikusnak, amit betöltenek-elhasználnak naponta többször. A nehéz ételektől elnehezülnek.


Érdekesség, hogy az A-s vércsoportúaknak a vércsoportdiéta nem ajánlja a húsféléket. Jellemzően tényleg ők azok, akiknek magasabb a szénhidrátigényük és közülük kerül ki a legtöbb vegetáriánus-vegán. Sok szakember szerint ez az összefüggés nem létezik, az ajánlás tudománytalan, ám gyakran mégis valósnak bizonyul.

Az én véleményem erről az, hogyha egyezést mutat valakinek a személyes preferenciája és tapasztalata a vércsoportjára vonatkozó ajánlással, akkor érdemes azért figyelembe venni.


Visszatérve az eredeti témához, nagyobb szénhidrát-tolerancia mellett sem mindegy, milyen CH kerül fogyasztásra naponta többször és mi van/nincs mellette. Az édességeknek, sütiknek, csokinak, gyümölcsöknek igazi függői lehetnek ezek az alkatok, vagy sokan általánosságban étvágytalanok és alig esznek.


A teljes testi-lelki-szellemi összhangért ezért itt is fontos az alapanyagok megválogatása és mindhárom makronutriens (fehérje, szénhidrát, zsír) jelenléte az étkezésekkor.
Honnan tudhatod, hogy neked való a napi 5x-i ajánlás, és a tányérodon jó, ha nagyobb helyet foglal el a szénhidrátforrás, mint a fehérje+zsír együtt?


Onnan, hogy:


  • jó ettől a közérzeted,

  • alapvetően nincsen farkasétvágyad és sok étel nem fér beléd egyszerre,

  • mindig is elfáradtál a zsíros ételektől és soha életedben nem kívántad őket,

  • ingerült leszel, ha 2-3 óránként nem kapsz be pár falatot,

  • vékony, törékeny, szálkás voltál/vagy,

  • ha hízol/meg voltál hízva, akkor puha hájszerűen.


A képen egy kis halszelet van, a korábban említett fermentált brokkoli és végül hűtött rizs, amit majd máskor elárulok, miért jó. Ez a tányér ideális lehet a napi 5-ben valamelyik étkezésre.


Funkcionális táplálkozási tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal!

bottom of page