top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Pajzsmirigy és termékenység

A pajzsmirigy közvetett módon hat a női hormonok termelődésére is. Hogyan?


Az agyalapi mirigy termeli a TSH-t, ami stimulálja a T4 pajzsmirigyhormon termelődését és serkenti a jódfelvételt. A női hormonok közül pedig a folliculusstimuláló (FSH), luteinizáló (LH) hormon és a prolaktin termelődik itt.



Alapvetően, ha minden rendben működik, akkor az FSH hatására elkezdenek érni a tüszők a petefészekben és növekszik az ösztrogénszint. Amikor már elég magas a szintje, visszajelzi az agyalapi mirigynek, és megemelkedik az LH. Ennek hatására a megérett tüsző megreped, azaz létrejön az ovuláció. Végül a kilökődött petesejt helyén keletkezik a sárgatest és ennek hormonja, a progeszteron termelődik nagyobb mennyiségben, a “fészekhormon”, ami a beágyazódásért, vagyis egy baba megtartásáért és a várandósság fenntartásáért felel a 14. hétig.


Azonban, ha a pajzsmirigy működésének zavara fennáll, akkor az úgynevezett TRH hormon szintje emelkedik és ezzel együtt a TSH is, ami alulműködésre utal. Ebben az esetben a prolaktin termelődés is fokozódhat, az FSH és LH pedig csökkenhet, arányuk borulhat.


Ilyen módon lehet következmény a rendszertelen ciklus, anovulációs ciklus, amenorrhea (ciklus hiánya) és “meddőség”.


Viszont! Mindez fordítva is lehetséges, ha a szervezetben túl sok az ösztrogén a progeszteronhoz képest, ami miatt sok pajzsmirigyhormont megkötő fehérje (TBG) keletkezik a májban...


Elég komplex, ugye?

Mindebben szerepe van a mellékvesének, xenoösztrogéneknek (kozmetikumok) is, ahogy korábban írtam, pszichének, illetve fogamzásgátlóknak, ami téma lesz hamarosan...


Ha valahol probléma jelentkezik, fontos átfogóan tekinteni az egész rendszerre, hiszen itt több fogaskerék dolgozik együttesen, ami miatt nem biztos, hogy egyetlen részecskére kellene csak fókuszálni vagy egy gyógyszer lesz a kulcs.


Ajánlom szeretettel a pajzsmirigy és termékenységtámogató komplex táplálkozási programokat, ha természetes módon támogatnád a szervezeted!

bottom of page