top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

CSAK AZT KEND MAGADRA, AMIT MEG IS ENNÉL 1. Kozmetikumok

Habzó, illatos tusfürdők, samponok, kenceficék, dezodorok, napozószerek, fogkrémek…


Ne (csak) a csomagolásra írt szöveget nézd, hanem az összetevők listáját keresd! Gyakran leragasztják kétszer, belső oldalra jól elrejtik… Miért?Endokrin-diszruptoroknak nevezik azokat a vegyi anyagokat, amelyek a belső elválasztású mirigyeinket és ezzel a hormonális működésünket károsítják kis mennyiségben is. Felhalmozódnak, hormonokhoz kapcsolódnak fokozva ezzel azok hatásait, rákkeltőek.

Pontosan mik is ezek az endokrin-diszruptorok a kozmetikumokban?

  • parabének (tartósítószerek)

  • ftalátok (dietil-ftalát illatmegtartó vegyi anyag, EU-ban már korlátozva)

  • benzofenolok (UV szűrő vegyületek)

Ezeken kívül agresszív szerek, amelyek megtalálhatóak a nagy márkák hagyományos kozmetikumaiban (beleértve a babaápolási termékeket is!!):


kőolajszármazékok (paraffinolaj mindenféle verziója), nehézfémek (kezdve az alumíniumtól...), SLS különböző fajtái (erős habzó zsíroldószerek), talkum (hintőporban), parfum, fragrance (szintetikus illatanyagok), szilikonok, további xenoösztrogének mint pl. octyl salicylate, phenoxyethanol, benzyl benzoát, PEG, PPG különböző verziói; glycerin, fluorid a fogkrémekben,….


Rengeteg kutatás van már arról, hogy ezek az anyagok milyen komoly hormonális problémákhoz járulnak hozzá nőknél és férfiaknál is az endometriózistól kezdve a here- és prosztata problémákon át a mellrákig, hiszen a bőrön át maximálisan felszívódva többségük agresszív ösztrogénként viselkedik. Illetve képesek a placentán és az anyatejen keresztül a babákhoz is eljutni...


Ne elégedj meg azzal, ha az van egy kozmetikumra írva, hogy „vegán” (ez önmagában nem jelent semmit, csak hogy állati összetevőtől mentes termék), ne divatból válts, hanem mert tiszteled, elismered élőlény mivoltod és hogy a természet része vagy! Egészen más érzés így gondoskodni magunkról, a hozzátartozóinkról.


Segítségül, én itt szoktam rákeresni a gyanús összetevőre, ha nézelődöm boltban: https://www.vitaminsziget.com/enciklopedia.php?id=9 Részletesebb infók: https://www.kockazatos.hu/anyagok Krémmániát is lehet összetevők megnézésére használni, de hogy mi micsoda, annak az ellenőrzését az előbbi két oldalon ajánlom. https://kremmania.hu/


Mit kenj magadra, ha hormonbarát módon szeretnéd a bőröd ápolni?


  • Egyrészt elkészíthetsz magadnak mindent, ha szívesen kísérletezel és alkotsz.

  • Másrészt itt van pár magyar készítő/gyártó, akiknél minden természetes, biztonságos, jó minőségű: Napvirág, Évca natural, Magister Products, FLEUR DE LIN Slow Cosmetics, Lavender Tihany, Mindig Szappan, Jármy Manufaktúra, Olivia Natural, PomPom natúrkozmetikum Babaápolás: https://babynatural.hu Dora Natura

  • A drogériák natúr polcain megtalálható még több minden, illetve a kézműves vásárokban is mindig vannak jó magyar készítők.

A bőröd külső ragyoását leginkább belülről tudod támogatni, várlak szeretettel a táplálkozási programokra és konzultációra, hogy ebben segíteni tudjak!

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page