top of page
IMG_5670-Edit-2vágott.jpg

A táplálkozásnak funkciója van. Azt add a szervezetednek, ami támogatja a működését!
Ne terheld azzal, ami nem. 


                                         Csonka Júlia

 

 

A képesítéseimet itt szereztem:

Debreceni Egyetem

Eötvös Loránd Tudományegyetem

AvaloMedica

Waterbirth International

Magyarországi Dúlák Egyesülete

Helicastudio
Konnektív-Természetgyógyász képzés folyamatban

Az én történetem úgy kezdődik, hogy...

…középiskolás koromban nagyon sokat sportoltam, ami napi két-három óra intenzív edzést jelentett, benne futással és erősítéssel. Ennek önmagában, „jól táplálkozó” lány/nő sportolóknál is különböző negatív következményei lehetnek a stresszállapot miatt, én viszont szándékosan nem ettem mást menzás reggelin és ebéden kívül. Ami ehhez a fizikai igénybevételhez nem bizonyult megfelelő energiaforrásnak (a "menza kaja" egyszerű szénhidrátokban és cukrokban gazdag, jó minőségű zsírokban és fehérjékben szegény étrend volt). Gyakorlatilag több tápanyagot használtam fel naponta, mint amit bevittem. Hétvégente pedig jöttek a falási rohamok…

...Mensturáció kimaradás, görcsök, fogamzásgátló és hízás...

Ezzel az életmóddal egy idő után leállt a női hormonjaim termelődése, és amikor már hetedik hónapja nem jött meg a menstruációm, elmentem nőgyógyászhoz a problémával. Innen indult a lejtőm… mert ha tudtam volna, amit ma igen, akkor nem így folytatódott volna a történetem:

Többféle szintetikus hormonkészítményt kaptam hormonpótlásként kivizsgálás és kikérdezés nélkül, és én szót fogadtam. Elkezdtem szedni egy nagyon erős hormonkomplexet, amit három évvel később betiltottak. Hónapokon belül +10 kg-ot híztam tőle (180 cm magas vagyok és szálkás 56 kg voltam, ezért esetemben a plusz tíz kilóval ránézésre csak erősebb szövetű, „átlagos” térfogatú lettem), komoly emésztési problémáim alakultak ki a hormonok hatására megváltozott enzimműködés és bélmikrobiom miatt és az arcbőröm gyulladásos lett.
​Amikor abbahagytam a gyógyszert, az új ciklusaim közepétől olyan alhasi görcseim voltak, hogy meg kellett állnom az edzéseim közben sokszor sírva.
Ami pedig a legtartósabb utóhatása volt a készítménynek: nagy ciszták (7-8 cm átmérőjű is) keletkeztek mindkét petefészkem környékén, a nyakamon a pajzsmirigy pedig elkezdett dudorodni...

...Petefészekciszták, ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia...

A ciszták elmulasztására kaptam egy fogamzásgátlót, ami javulás helyett csak tovább fokozta a bajt. Három hónap alatt híztam az újabb ösztrogénadag hatására még kb. 5 kg-ot, furcsán feszültek a lábaim futás közben (trombózisveszély-extra ösztrogén kapcsolata), inzulinrezisztenciám lett és a közérzetem is elég rossz volt...
Lecseréltettem a tablettát akkor egy másik fajtára, amit hosszú távon tudtam szedni. Viszont semmilyen hatása nem volt a cisztákra, nem múltak el tőle, így kb. két év után úgy döntöttem, nem hormonozom magam többet. 

2015-ben laparoszkópos műtéttel eltávolították a nagy petefészekcisztát. A műtét után három hónappal ultrahanggal már diagnosztizáltak újabb többcentiseket… megállás nélkül zajlott ugyanaz a belső folyamat.

...Emésztés, allergiák, bélflóra, immunrendszer, HPV...

Abban az időben egyébként már komolyan fennálló emésztési problémáim voltak, időszakosan széntablettán éltem, de a gyenge bélfunkcióim és teljes maratonfutások mellett sem fogytam vissza semmit a hormonpótlástól kialakult ösztrogéndominancia és IR miatt.  

Közben a meggyengült immunrendszerem találkozott különböző vírusokkal, és még ugyanabban az évben, 2015-ben komoly fertőzésekkel néztem szembe: magas rizikófaktorú HPV-m lett, amit poxvírus is kísért.

...És akkor eljött a pont, hogy kezembe vegyem az irányítást…

Elmentem egy allergiavizsgálatra, szakembereket kerestem fel, és nagy kutatásba kezdtem táplálkozás és a problémáimra vonatkozó területeken, mi mire hat, és hogyan fordíthatóak vissza rossz folyamatok, hogyan rendezhetem az emésztésem, vércukorszintem, hormonjaim és turbózhatom fel az immunrendszerem a vírusok ellen, illetve kutatni kezdtem a dolgok lelki vonatkozását is.

A diagnózis után két évvel lett negatív a HPV leletem, aminek feltétele volt, hogy az emésztőrendszerem regenerálódjon és jól működjön. Emellett az inzulinrezisztenciám megszűnt, a hormonértékeim javultak, a kisebb ciszták egy idő után eltűntek, a közérzetem pedig kicserélődött.

...Autoimmun pajzsmirigygyulladás azaz Hashimoto...

Ám mindannak ellenére, amit tudtam és tapasztaltam, 2019 első, hektikus felében vega-vegánság felé csúszott a táplálkozásom. Idő híján és stresszesen az tűnt a legegyszerűbbnek, ha sok magvat és növényeket rágcsálok. Ennek rövidesen ismét következményei lettek a bél- és immunrendszeremre nézve. Újra jöttek a kínzó emésztési problémák, ezzel együtt pedig olyan toxinok kerültek be a véráramomba, amelyek a korábbi hormonális gyógyszerek hatásaival együtt már egy komolyabb autoimmun pajzsmirigy gyulladást generáltak. Thyreoiditis lett ennek minden tünetével.

A vérvételi eredmény és az ultrahang vizsgálat után, rögtön az elején elcsípve, három hónap szigorú autoimmun táplálkozási protokoll követése után a gyulladásszint több mint felére csökkent, kicsivel több, mint fél év alatt pedig lement az optimális tartományhoz, mára pedig levették a Hashimoto diagnózist is rólam (gyógyszeres kezelés nélkül).

...Dióhéjban ez az én esetem és javulásaim története...

Összességében úgy gondolom, olyan kihívásokkal néztem szembe már nagyon fiatal koromtól kezdve, amelyeknek a megoldása máshoz sem vezethetett, minthogy folyamatosan képezzem magam táplálkozás-egészség különböző területein, és így aztán több szemszögből segíthessek másoknak is, most már funkcionális táplálkozási szakreferensként.

Fontos azonban, hogy nem vagyok orvos, ezért nem diagnosztizálok, nem helyettesítem és nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy meggyógyítom, aki hozzám fordul vagy engem követ.


Szívügyem viszont megismertetni azokat az akár egyéni, akár általános táplálkozási alapelveket, feltételeket és külső-belső összefüggéseket, amelyekkel helyükre kerülhetnek hiányzó mozaikdarabok és pozitívan járulhatnak hozzá az optimális létállapothoz.

Az alábbi esetekben kulcsszerepe van a táplálkozásnak, tápanyagoknak, és segíthetek:

 • termékenység, női ciklus támogatása, 

 • babavállaláshoz anyai-apai szervezet feltöltése,

 • PMS tünetek, PCO(S), endometriózis,

 • fogamzásgátló utáni "detox" támogatás és tápanyagfeltöltés,

 • bőrproblémák,

 • pajzsmirigyműködés támogatása,

 • inzulinrezisztencia,

 • perimenopauzás tünetek,

 • emésztés, bélmikrobiom támogatás,

 • allergiák, intoleranciák,

 • HPV, infekciók ellen szervezet feltöltése,

 • immunrendszer tuning, gyulladáscsökkentés,

 • rossz közérzet, fáradtság,

 • figyelemzavar,

 • alacsony FODMAP étrend, szigorú autoimmun protokoll (AIP)

Rólam

bottom of page