Csonka Júlia Ételem - Életem funkcionáli

A táplálkozásnak funkciója van. Azt add a szervezetednek, ami támogatja a működését!
Ne terheld azzal, ami nem. 


                                         Csonka Júlia

... És így lettem dúla

Évekkel ezelőtt kezdtem a szülés-születés témával foglalkozni női körökön. Majd egyszer csak amerikai szülésfotósok képei kerültek elém az éppen megélt szülési folyamatokat mutatva leginkább háborítatlan szüléseknél. Teljesen magukkal ragadtak a felvételek, nem győztem kutatni utána az ilyen témájú oldalakat, könyveket, szülésfotósokat. Valami ott indult jobban el bennem. Elképzeltem, hogyha segítség lehetnék én is, hogy minél békésebb legyen az anya szülése és egy új élet születése, ha megörökíthetném a momentumokat és átadhatnám képeken is őket örök emlékbe, milyen hálás lennék, hogy ezzel foglalkozhatok.

Az egyetemi tanulmányaim végén a diplomamunkám is egy anyaságról szóló szociálpszichológiai munka lett, anyabarát nézőpontból közelítve. 

 

Majd ezt követte Barbara Harperrel a Waterbirth International konferencia a vízbenszülésről, utána pedig egy bábapraxis várandós pároknak rendezett információs estje az otthonszülésről, hogyan zajlik itthon, mik a feltételek, protokollok, minden érdekelt. 

 

2020-ban jutottam el végül a MODULE dúla képzésére, hogy minden információm meglegyen, hogyan lehetek a babára vágyók, babát várók és szülni készülők segítségére.

 

Dúlaként és funkcionális táplálkozási szakreferensként azt szeretném, hogy kívül-belül egészséges nők és férfiak úgy fogadhassák a gyermeküket, hogy az az új élet a lehető legszebben, legbékésebben és legegészségesebben érkezhessen a világra.

Ehhez elengedhetetlen az anya testi-lelki felkészültsége, nyugalma és biztonsága, hiszen ami benne zajlik a várandóssága előtt, közben, a szülés alatt és után, mindazzal kezdi meg útját az általa világra hozott új élet.

Külön szívügyem ezért a babára vágyók támogatása és informálása, hogy minden feltétel teljesülhessen egy szép szül(et)éshez és egészséges élethez.

 

 

A képesítéseimet itt szereztem:

Debreceni Egyetem

Eötvös Lóránd Tudományegyetem

AvaloMedica

Waterbirth International

Magyarországi Dúlák Egyesülete

Helicastudio
-Természetgyógyász képzés folyamatban

Az én történetem úgy kezdődik, hogy...

…gimnazista koromban nagyon ráerősítettem a sportra, ami napi két-három óra intenzív edzést jelentett, benne futással és erősítéssel. Ennek önmagában, „jól táplálkozó” lány/nő sportolóknál is különböző negatív következményei lehetnek, én viszont szándékosan nem ettem mást a menzán kapottakon kívül. Ami ehhez a fizikai igénybevételhez nem bizonyult megfelelő energiaforrásnak (a "menza kaja" egyszerű szénhidrátokban és cukrokban gazdag, jó minőségű zsírokban szegény étrend volt). Gyakorlatilag több tápanyagot használtam fel naponta, mint amit bevittem. Hétvégente pedig jöttek a falási rohamok…

...Mensturáció kimaradás, görcsök, fogamzásgátló és hízás...

Ezzel az életmóddal egy idő után lenulláztam a nemi hormonjaimat, leállt a termelődésük, és amikor már hetedik hónapja nem jött meg a menstruációm, elmentem nőgyógyászhoz a problémával. Innen indult a lejtő… mert ha tudtam volna, amit ma igen, akkor nem így folytatódott volna a történetem:

Többféle szintetikus hormonkészítményt kaptam hormonpótlásként kivizsgálás és kikérdezés nélkül, és én szót fogadtam: többek között elkezdtem szedni egy nagyon erős hormonkomplexet, amit három évvel később betiltottak. Hónapokon belül +10 kg-ot híztam tőle (180 cm magas vagyok és szálkás 56 kg voltam, szóval esetemben a plusz tíz kilóval erősebb szövetű, „átlagos” térfogatú lettem), komoly emésztési problémáim alakultak ki a hormonok hatására megváltozott enzimműködés és bélmikrobiom miatt és az arcbőröm gyulladásos lett.
​Amikor abbahagytam a gyógyszert, ugyan a ciklusom nagyjából beállt, de már a közepétől olyan alhasi görcseim voltak, hogy meg kellett állnom az edzéseim közben.
Ami pedig a legtartósabb utóhatása volt a készítménynek: nagy ciszták (7-8 cm átmérőjű is) keletkeztek mindkét petefészkem környékén.

...Petefészekciszták, ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia...

A ciszták elmulasztására kaptam egy nem a legkíméletesebb összetételű fogamzásgátlót, ami javulás helyett csak tovább fokozta a bajt. Három hónap alatt híztam az újabb ösztrogénadag hatására még kb. 5 kg-ot, furcsán feszültek a lábaim futás közben (trombózisveszély-extra ösztrogén kapcsolata), inzulinrezisztenciám lett és a közérzetem is elég rossz volt...
Lecseréltettem a tablettát akkor egy másik fajtára, amit hosszú távon tudtam szedni. Viszont semmilyen hatása nem volt a cisztákra, nem múltak el tőle, úgyhogy kb. két év után úgy döntöttem, nem hormonozom magam többet. 

2015-ben laparoszkópos műtéttel eltávolították a nagy petefészekcisztát. A műtét után három hónappal ultrahanggal már diagnosztizáltak újabb többcentiseket… megállás nélkül zajlott ugyanaz a belső folyamat.

...Emésztés, allergiák, bélflóra, immunrendszer, HPV...

Abban az időben egyébként már komolyan fennálló emésztési problémáim voltak, időszakosan széntablettán éltem, de a gyenge bélfunkcióim és teljes maratonfutások mellett sem fogytam vissza semmit a hormonpótlástól kialakult ösztrogéndominancia miatt.  

Közben a meggyengült immunrendszerem találkozott különböző vírusokkal, és még ugyanabban az évben, 2015-ben komoly fertőzésekkel néztem szembe: magas rizikófaktorú HPV-m lett, amit poxvírus is kísért.

És akkor eljött a pont, hogy kezembe vegyem az irányítást…

Elmentem egy allergiavizsgálatra, rengeteg szakembert kerestem fel, és nagy kutatásba kezdtem táplálkozás és a problémáimra vonatkozó területeken, mi mire hat, és hogyan fordíthatóak vissza rossz folyamatok, hogyan rendezhetem az emésztésem, vércukorszintem, hormonjaim és turbózhatom fel az immunrendszerem a vírusok ellen, illetve kutatni kezdtem a dolgok lelki oldalát is.

A diagnózis után két évvel lett negatív a HPV leletem, aminek feltétele volt, hogy az emésztőrendszerem regenerálódjon és jól működjön. Emellett az inzulinrezisztenciám megszűnt, a hormonértékeim javultak, a kisebb ciszták egy idő után eltűntek, a közérzetem pedig kicserélődött.

...Autoimmun pajzsmirigygyulladás azaz Hashimoto...

Ám mindannak ellenére, amit tudtam és tapasztaltam, 2019 első, hektikus felében vega-vegánság felé csúsztam. Idő híján és stresszesen az tűnt a legegyszerűbbnek, ha sok magvat és növényeket rágcsálok. Ennek rövidesen ismét következményei lettek a bél- és immunrendszeremre nézve. Újra jöttek a kínzó emésztési problémák és olyan toxinok kerültek be a véráramomba, amik autoimmun gyulladást generáltak. Hashimotom lett ennek minden tünetével.

A vérvételi eredmény és az ultrahang vizsgálat után viszont már tudtam, merre forduljak azonnal, és így rögtön az elején elcsípve, három hónap szigorú autoimmun táplálkozási protokoll követése után a gyulladás több mint felére csökkent, kicsivel több, mint fél év alatt pedig lement az optimális tartományhoz (gyógyszeres kezelés nélkül).

Dióhéjban ez az én esetem és javulásaim története.

Összességében úgy gondolom, olyan kihívásokkal néztem szembe már nagyon fiatal koromtól kezdve, amelyeknek a megoldása máshoz sem vezethetett, minthogy folyamatosan képezzem magam táplálkozás-egészség különböző területein, és így aztán több szemszögből segíthessek másoknak is, most már funkcionális táplálkozási szakreferensként.

Fontos azonban, hogy nem vagyok orvos, ezért nem diagnosztizálok és nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy meggyógyítom, aki hozzám fordul vagy engem követ.


Szívügyem viszont megismertetni azokat az akár egyéni, akár általános táplálkozási alapelveket, feltételeket és külső-belső összefüggéseket, amelyekkel helyükre kerülhetnek hiányzó mozaikdarabok és pozitívan járulhatnak hozzá az optimális létállapotához annak, aki hozzám fordul.

Az alábbi esetekben kulcsszerepe van a táplálkozásnak, tápanyagoknak, és segíthetek:

 • termékenység fokozása

 • női ciklus, hormonok támogatása

 • babavállaláshoz anyai-apai szervezet feltöltése

 • ciklusproblémák, PMS tünetek, PCO(S), endometriózis

 • fogamzásgátló utáni "detox" támogatás és tápanyagfeltöltés

 • bőrproblémák

 • pajzsmirigyműködés támogatása, Hashimoto

 • inzulinrezisztencia

 • premenopauzás tünetek

 • emésztési panaszok

 • allergiák, intoleranciák

 • immunerősítés

 • HPV, infekciók ellen szervezet feltöltése

 • rossz közérzet, fáradtság

 • figyelemzavar

 • alacsony FODMAP étrend, szigorú autoimmun protokoll (AIP)

Rólam