top of page
Search
Writer's pictureCsonka Júlia

A KOFFEIN-MELLÉKVESE-PAJZSMIRIGY DOMINÓ

Amikor a pajzsmirigy működésének zavara nem (csak) autoimmun eredetű...



Mit jelent neked a kávé?

Tudsz nélküle megfelelően működni?


Ha a második kérdésre a válaszod nem, akkor az alapproblémával kellene foglalkozni és nem a kávét inni rá. Miért? Mert egy idő után - nagyjából a címben szereplő sorrendben - borul a dominó, az ördögi kört pedig a grafika szemlélteti.


1. Mit csinál a kávé, amikor kialvatlanul, fáradtan megiszod?

Blokkolja az agyban levő adenozin neurotranszmittert, ami arról küldene jelzést, hogy fáradt vagy.

Mivel a szervezet helyreállításra törekszik, még több adenozin termelődik ilyenkor, ami miatt még több stimuláló kávé kell, hogy ne essen le az energiaszinted...


2. Az afféle stressz hatására is mint amilyen a kialvatlanság, kezdetben megemelkedik a mellékvese által termelt kortizolszint.

A koffein a kora reggeli órákban “felpofozza” a mellékvesét, hogy hirtelen termeljen még több kortizolt.

Tehát adenozin blokkolva az agyban, kortizolszint pedig az egekben.

Magas kortizolszint esetén pedig a T4-T3 pajzsmirigyhormonok konverziója nem működik megfelelően. Pajzsmirigy túl- és alulműködés is kezdődhet.


3. A nagy mennyiségű kortizol előállításához a mellékvese elkezdi lopni a pregnenolont, ami előhormonja a nemi hormonok közül a progeszteronnak például.

Nőknél ilyenkor gyakran túl alacsony a progeszteron szint, ami anovulációs ciklussal, relatív ösztrogéndominanciával, később akár korai petefészek-kimerüléssel is járhat, férfiaknál pedig tesztoszteroncsökkenéssel...


4. Ha kifáradt a mellékvese, és kevés a kortizol, a sejtek nem képesek felvenni a T3 pajzsmirigyhormont, az úgynevezett reverz T3 szintje növekszik, és az anyagcsere is lassul.

(Fontos megemlítenem ennél a pontnál, hogy a kimerülés oka nemcsak tartós stressz és túlzott koffeinfogyasztás lehet, hanem akár olyan vírusok, amelyek miatt kortizoltúltermelés kezdődik, vagy pedig nehézfémek vonják el a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat a hormontermelőktől).


Mi a megoldás?

Elsősorban a mellékvese támogatása, regenerálása, aminek az állapota ha rendeződik, javulni fog a pajzsmirigy működése és nem lesz szükség a koffein serkentésére. De utóbbit jó volna minél előbb elhagyni hozzá...


Mit tehetsz érte?

  • Csökkentsd a stresszt... ha nem lehet, valamilyen formában akkor is. Húzz határokat másoknak, magadnak. Magadért.

  • Fokozatosan szoktasd le magad a kávézásról és az egyéb koffeintartalmú italokról. Egy segítő gondolat, ha azt mondod, hogy most kedves leszel a szervezetedhez, engeded a jelzéseit, és nem adsz neki “koffein pofont”.

  • Támogasd az alvásod, a melatonin termelődést és a mellékveséd a relaxációs tevékenységektől kezdve a tápanyagban gazdag étrenden át a létfontosságú ásványi anyagok és vitaminok pótlásáig.

  • C, D, B-vitaminoknak, magnéziumnak és káliumnak, zsírsavaknak kulcsszerepük van a mellékvese működésében (ám a forma, mennyiség nem mindegy!)

  • Vedd figyelembe, hogy ha ilyen összetett hormonális problémáról van szó, akkor általában a regeneráció egy hosszú folyamat, hiszen nem egyik napról a másikra történtek a dolgok, az évekig húzódó rossz szokásoknak, tápanyaghiányoknak pedig lenyomatai vannak.

  • Tudd, hogy elszántan de türelmesen haladva a hormonális működésed és az energiaszinted optimalizálható!

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged a szervezeted támogatásához, a komplex táplálkozási programcsomagokat ajánlom szeretettel.

bottom of page