top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Itt a cékla szezon és egy nyári citromfüves, gyömbéres céklakrémleves recept 💕

Updated: Apr 11, 2023

Egy nagyobb edényben meghámozva és felkockázva odatettem főni 1,5 dl vízben 4 nagyobb céklát, sóztam, majd forrás után kb. 15 perccel hozzáadtam 1 kisebb fej lilahagymát felkockázva, 1 ujjnyi gyömbért lereszelve, és egy marék friss citromfű levelet. Így főztem tovább kb. még 20 percig kis lángon, azután félretettem az edényt hűlni.

Amikor már langyos volt az edény, összeturmixoltam az egészet, és hozzáadtam még 6 dl magas zsírtartalmú kókusztejet az ízéért és krémes állagáért (de ez akár el is hagyható). Végül egy egész citrom levét beleöntöttem, összekevertem és kész is lettem. Egyszerű, de mégis különleges és tápláló leves. Hidegen tálalandó.


A céklát egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem a vastartalma miatt jó fogyasztani, ugyanis 100 grammja csupán 0,8 mg vasat tartalmaz, így még a növények között is alulmarad vasat tekintve. Viszont nagyon jó keményítő forrás sütve, főzve, emellett gazdag káliumban, nitrátokban, folátban és színanyagokban. Gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatású és képes szabályozni a vérnyomást. Érdemes levest, savanyúságot vagy köretet készíteni belőle különösen most, hogy szezonja van.

Egyedül bizonyos emésztőrendszeri problémák esetén okozhat puffadást, ilyenkor átmenetileg jobb óvatosan bánni vele, és foglalkozni kell a bélrendszer rendezésével.


Funkcionális táplálkozási tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page