top of page
Search
Writer's pictureCsonka Júlia

Női tévhitek : "progeszteronlopás"?

Ez a bejegyzés két gyakori, nőkkel kapcsolatos tévhitről szól.


  1. Ciklus = menstruáció időtartama

Sok nő keveri a ciklust a menstruáció fogalmával, amikor az a kérdés, hogy hány napos a női ciklusa. Gyakori válasz, hogy körülbelül 5.


Tény: A ciklus az nem maga a menstruáció, hanem a menstruáció első napjától a következő menstruáció első napjáig tartó ciklikus periódus. Ideális esetben 21-35 nap közé tehető és ezen belül is egy-két nap ingadozással, nagyobb kilengések nélkül ismétlődő ritmusú.


  1. „Progeszteronlopás” = a mellékvese a petefészektől lop magának progeszteront


Magyarországon valamiért elterjedt, hogy stressz esetén a mellékvese a petefészek progeszteronjából állít elő magának több kortizolt, miután saját maga már nem tud. Rengetegen írnak, beszélnek erről így, tévesen.


Koleszterinből termelődik a pregnenolon anyahormon, amiből többek között progeszteron is. Stressz hatására

  • az agyalapi mirigy kevesebb FSH-t (tüszőérlelő hormon), LH-t (tüszőrepesztő hormon) termel, ezzel visszafogva a petefészek hormontermelését. Azaz nem keletkezik annyi progeszteron, egyáltalán lehet, meg se történik előtte a peteérés;

  • másrészt megnövekedett kortizoligény esetén ugyan megnő a mellékvese progeszteronigénye, viszont ezt nem a petefészektől „lopja” el a szervezet, hanem pregnenolonból állítja elő magának (ábra alább). Következésképpen a többi nemi hormon előállítására a DHEA-tól kezdve, a reprodukciós folyamatok végéig kevesebb jut.


Tény: Stressz hatására a petefészek kevesebb progeszteront termel.

A második alpont ismeretében pedig az is tény, hogy a progeszteronlopás a petefészkektől mint kifejezés nem helytálló. A mellékvesének szüksége van progeszteronra, de ezt nem a petefészektől lopja, hanem a pregnenolonból nyeri. A külföldön emlegetett „pregnenolon lopás” fogalom ezért ésszerűbb.



Kép forrása: Genesis Performance Chiropractic

bottom of page