top of page
Search
Writer's pictureCsonka Júlia

Nehézfémkárok


Itt látható a higanygőz, amikor elkezdenek egy amalgámtömést megpiszkálni csak úgy:






Rengeteg szabadul fel, jut be a szervezetbe, szervekbe, agyba akár komoly károkat okozva. Nemcsak akkor, amikor tömést helyeznek be, ennek a felszíne súrlódik (ételek, fogmosás), hanem hagyományos lázmérő vagy kompakt fénycső törés alkalmával is.


Szintén látható, hogy biztonságos amalgám eltávolítás során milyen védőfelszereléssel rendelkeznek az IAOMT fogászatok: https://iaomt.org/resources/safe-removal-amalgam-fillings/ - minden letakarva (ruha is, hiszen a ruhába/bútorszövetekbe is bekerül a párolgó higany, ami napokig, hetekig tovább mérgezhet), erős szívók, oxigénmaszk és cső a páciensnek, higanyszintmérő a falon. Ha ezzel a nehézfémmel nem így dolgoznak, a higany expozíció mind a páciens, mind a jelenlevő szakembereket nagymértékben érinti.



Elgondolkodtató, hogy a világon a hivatások közül az orvosi hivatásban az első, a fogorvosi szakmában a második legnagyobb az öngyilkossági ráta...


Magyarországon egyetlen fogászat rendelkezik az IAOMT tanúsítvánnyal, a S.M.A.R.T. technikájával távolíthatóak el biztonságos módon az amalgámok.

IAOMT fogorvost érdemes azügyben is felkeresni, ha ellenőrizni szeretnéd, hogy van-e korábbi fogtöméscseréből maradvány.


Külön rossz hír, hogy a higany és a többi nehézfém pl. ólom, kadmium, arzén is átjut a placentán, ezért az a nő, aki terhelt vagy babavárás, szoptatás alatt


  • piszkálják az amalgámtömését (ami tilos volna – higany),

  • kapott thiomersal-os oltást élete során (higany),

  • élt 2000 előtt (amikor még ólmozott volt a benzin Magyarországon), és sok időt töltött nagyvárosban,

  • tört össze higanyos lázmérőt amiből a higanyrészecskék kikerültek a térbe,

  • ivott/jelenleg is iszik ólomvezetékes vizet,

  • gyakran evett tonhalat (higany) és rengeteg rizst kellő áztatás, átmosás nélkül (arzén),

  • gyakran és sokáig evett/ivott mázazott kerámia, porcelán eszközökből, kristálypohárból (ólom),

  • több generációra örökíti magzatának, utódainak a nehézfémterheltséget.

  • Életünk során problémás még az MR kontrasztanyag (gadolínium), ebből is az ún. linerális szerkezetű, amiből könnyen kiszabadul a mérgező fém,

  • és az alumínium (alufólia, konyhai eszközök, oltások, kozmetikumok), ami könnyűfém, de hatását tekintve hasonló, főleg az előbbiekkel szinergiában.


Lényegében aki az eddig bemutatott módokon találkozott bármilyen életkorban ezekkel az anyagokkal, a nehézfémkivezetés fontossága számára nem megkérdőjelezhető.


Milyen esetek hívják fel extrán a figyelmet a kivezetés fontosságára?


  • Daganatos megbetegedések (számos tanulmány támasztja alá a mellráktól kezdve..)

  • Semmire sem javuló (mentes étkezés, emésztőrendszer támogatás, vas, B12, folát, rézpótlás, stb.) anémia, vashiány,

  • Krónikus emésztőrendszeri problémák: súlyos székrekedés, Candida túlszaporulat, hisztaminózis, gyulladásos bélbetegségek esetében abszolút gondolni kell rá;

  • Endometriózis (előbbi ponthoz is kapcsolódó), miómák, cisztásodás, ösztrogéndominancia, krónikus hormonális zavarok, termékenységi problémák;

  • Anyagcsere-betegségek;

  • Alzheimer, Parkinson, SM, Hashimoto… az autoimmun betegségek közül a leginkább kiemelendőek ebben a vonatkozásban;

  • Immungyengeség, krónikus vírusfertőzések (EBV, CMV, stb.), krónikus Lyme, CFS,…

  • Bőrproblémák: bőrgomba, ekcéma, psoriasis (autoimmun) és társai;

  • Alvászavar, pánikbetegség, agyi köd, koncentrációs problémák, memóriazavarok, migrén, depresszió, szuicid hajlam, különböző személyiségzavarok;

  • Autizmus, ADHD;


és még lehetne sorolni, de ezek az abszolút felkiáltójelek, különösen, ha valaki már jó ideje több oldalról támogatja az egészségét (táplálkozás, tápanyagpótlás -jódhiány is rendezve-, tiszta környezet, natúr háztartás), de nincs igazi áttörés az állapotában.


Mi alkalmas a nehézfémterheltség kimutatására?


Akut esetben vérvétel, krónikus esetben sajnos már nem a vérben kering, hanem az agyban, szövetekben vannak a nehézfémek. Ilyenkor hajszövetanalízis (külföldi laboroknál) lehet segítségünkre, de teljes képet nem ad, illetve a kiértékelése nagy szaktudást és gyakorlatot igényel, mert pl. a higany gyakran nem látszik direkt terhelésként. Ilyenkor a lelet speciális mintázatából lehet következtetni rá.


Mivel lehet „kivezetni” a fémeket?


Biztonságos kelátorokkal. Ez semmiképp sem algát, koriandert, gyógynövényes tinktúrákat, humin/fulvosavakat vagy glutationpótlást takar. Ezek nagy bajt is okozhatnak, amire már több példa előfordult sajnos súlyosan terhelt esetekben.


Olyan kelátorokkal lehet biztonságosan és megfelelően kivezetni, amiknek ismert a felezési ideje és tudható, hogyan viselkednek a szervezetben a szükséges protokollt követve. Ilyen pl. az alfa-liponsav (ALA), amit egyébként előszeretettel tesznek bele multivitaminokba, méh izomzat erősítésére ajánlott termékekbe pl. Velfem, mert alapvetően számos pozitív hatása van, csakhogy az egyik legerősebb kelátor is. Össze-vissza szedve, nem megfelelő dózisokban és időzítéssel óriási galibát okozhat a szervezetben nehézfémterheltként. Ha a termékfejlesztők és gyártók ezzel tisztában lennének, biztosan olvasható lenne egy-két figyelmeztető mondat is a címkéken, de jelenleg sajnos nem ez a helyzet.

Tehát precíz protokollban tud jól működni a többi alkalmas kelátorral együtt.


Aki mélységében szeretne még tovább tájékozódni és képződni, az alábbi szakmai csoportokban megteheti:

amerikai: https://www.facebook.com/groups/153239041441176 illetve Andy Cutler The Mercury Detoxification Manual könyvéből és Prof. Dr. Boyd Haley PhD. előadásaiból.



bottom of page