top of page
Search
Writer's pictureCsonka Júlia

Vitiligo

Updated: Dec 17, 2023



Vitiligonak hívják a bőr azon fajta pigmenthiányos betegségét, amikor a melanint termelő sejtek elpusztultak vagy képtelenné váltak festékanyag előállítására és létrejött a depigmentáció. A tünet együtt járhat a haj fokozott őszülésével és általánosságban gyorsabb öregedéssel.


Hivatalosan a vitiligo gyógyíthatatlan, mégis több példa létezik a melanintermelés helyreállására.


Fontos tehát ok-okozatra, társbetegség(ek)re gondolni, hogyha a jelenséget felfedezni véli magán vagy gyermekén valaki, akkor is, ha megkapja a „gyógyíthatatlan a vitiligo, nem fertőz, eredete ismeretlen, csak esztétikai probléma” diagnózist.



  • Leggyakrabban autoimmun folyamat áll a hátterében, ezen belül is Hashimoto thyreoiditis csökkent pajzsmirigyhormon termeléssel. Miért okozhat ez Vitiligot? Amikor a Hashimotoval járó oxidatív stressz és pajzsmirigy-alulműködés fennáll (illetve tirozinhiány akár glifozáttal kezelt GMO gabonák fogyasztása miatt), akkor egyrészt a bőr képtelenné válhat a melanin előállítására, másrészt a sejtpusztító immunválasz miatt is létrejöhet a depigmentáció. Ha vitiligoval diagnosztizálnak, nagyon fontos ezért pajzsmirigyhormon-szinteket és antitesteket is vizsgálni.

  • Cukorbetegség, 1-es és 2-es típusú is oka lehet a vitiligo kialakulásának. A hosszú ideje fennálló diabétesz ugyanis károsítja a melanocitákat és azok pusztulásához vezet, ez pedig festékhiányos foltokhoz.

  • Addison-kór, azaz a mellékvesekéreg idült elégtelensége. Társulhat pajzsmirigy-alulműködéssel, cukorbetegséggel, vérszegénységgel és a bőr fokozott pigmentációja után pigmentsejtjeinek pusztulásával…

  • Savhiányos gastritis, gyulladásos bélbetegségek. E kettő is jellemzően összefügg, tovább nézve pedig a nem megfelelő (fehérje)emésztés, tirozinhiány, B12 hiány, pajzsmirigyhormonok rossz alakulása, elégtelen vasfelszívódás mind következmények lehetnek, amik miatt a depigmentációs tünet megmutatkozhat.

  • Vészes vérszegénység. Hátterében ott áll a B12, B9, vas- és rézhiány többek között, ami együttesen előidézheti, hogy a melanintermelő sejtek nem tudnak festékanyagot termelni.

  • Trauma, súlyos stressz. Hasonlóképpen a hirtelen őszüléshez, a súlyos lelki stressz is kiválthatja a bőr festékhiányos állapotát.


Ezek csak a leggyakoribb okai a vitiligonak és mögöttük is sok tényező játszik szerepet. Nyilvánvaló ezért, hogy a foltokat nem lenne szabad annyival elintézni, hogy csak esztétikai probléma. Átfogó kivizsgálást igénylő betegség, a gyökérok(ok) feltárása után pedig célirányos étkezési, életmódbeli reformot is kíván. Pontosan úgy, ahogy pl. a leggyakoribb okát, az alulműködő Hashimoto-t sem elegendő T4 pótlással „kezelni”.



A folytatásban - maradva a pigmenthiánynál, illetve több átfedéssel - a korai őszülés témája következik.



Csonka Júlia funkcionális táplálkozási szakreferens


Kattints ide, ha segítségre van szükséged!


Hivatkozások:

bottom of page