top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

A női ciklus szakaszai 3. Luteális

A rövid ovulációs fázis után a luteális szakasz következik a női menstruációs ciklusban.



Hány napig tart ez a szakasz?


Ideális esetben 10-16 napig, amit a sárgatest élettartama határoz meg. Ez nagyjából minden ciklusodban fix.

Ha nyomon követed a tested jeleit és tudod, hány napos ez a fázisod, akkor azt is tudod, hogy ebben a szakaszban egyáltalán nem vagy termékeny.


Milyen folyamat zajlik ekkor a testedben?


A hormonok szintje az ovuláció után fokozatosan lecsökken, a kiürült tüszőből pedig progeszterontermelő sárgatest keletkezik.

A sárgatest előbb említett élettartamát, egészségét rengeteg tényező befolyásolja: lelki állapot, környezeti hatások, inzulinszint alakulása, pajzsmirigy-hormonok termelődése, tápanyagok (zsír, szénhidrát, fehérje, A, D, E, K-vitaminok, magnézium, cink, szelén, jód, stb.) jelenléte/hiánya.

Optimális esetben tehát a sárgatest sárgatesthormont, azaz progeszteront kezd ilyenkor termelni megfelelő mennyiségben azért, hogy az ösztrogén által felépített méhnyálkahártya vastagságát és a vélt vagy valós terhességet fenntartsa. A női szervezet ugyanis ekkor minden hónapban azt hiszi, hogy megtermékenyült és egy magzatot kell táplálnia. Csodálatos, nem?


Milyen fizikai változásokat észlelhetsz ekkor magadon?


Az alap testhőmérsékleted a progeszteronnak köszönhetően megemelkedik (erről írtam korábban, hozzászólásban linkelem) és csak a következő menstruáció kezdetére esik vissza.

A termékeny méhnyaknyák sűrűvé változik, ami azt a célt szolgálja, hogy elzárja a hímivarsejtek útját. A méhnyak ezzel párhuzamosan zár, kemény lesz és alacsonyabban helyezkedik el, a nemi vágy csökken.


Hogyan érezheted magad ebben a szakaszban, milyen energiaszint jellemez?


A progeszteront fészekrakó hormonnak is szokták nevezni, és ahogy ebből sejthető, termelődésének hatására az energiaszint lecsökken, aluszékonyabbnak, fáradékonyabbnak érezheted magad és jobban vágysz az otthon melegére.

Rendrakási, rendszerezési vágy jellemezhet ilyenkor, az egyéni ösztrogén-progeszteron aránytól függően pedig ezt végezheted idegesen is a PMS tünetek egyikeként.

Ebben a szakaszban nem szerencsés hosszú távokat futni vagy HIIT edzéseken ugrálni és pulzust pörgetni, kíméletesebbek a hormonrendszerhez a súlyzós edzések, pilates pl. Ideális esetben megfigyelheted, hogy nem is nagyon vágysz ekkor másra.


Táplálkozás szempontjából ennek a szakasznak az egészségéhez, a kellemetlen PMS tünetek elkerülése érdekében ahogy említettem, konkrét tápanyagok jelenlétére van szükség. Fontos a minőség & a mennyiség, valamint hogy bizonyos negatívan ható stimulánsok mellőzve legyenek a hormonharmónia érdekében.


Hogy ezért mire figyelj, hogyan támogasd és mit érdemes megadnod a szervezetednek, azt az egyéni női ciklus- és termékenységtámogató komplex táplálkozási programon keresztül tudhatod meg. Várom szeretettel a jelentkezésed!


Itt olvashatod, hogy a ciklusod első, follikuláris szakaszát mi jellemzi. Itt a második, ovulációs szakasz.

bottom of page