top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Az első menstruáció után

Tudtad ezt? Az első menstruációt követően még 5-7 éven keresztül alakul, fejlődik és rendszereződik az agyalapi mirigy és a petefészkek közötti kommunikáció.


Mit is jelent ez? Hogy ezekben az években próbálja a fiatal női szervezet kialakítani a saját rendszerét és beállni a sokat emlegetett "hormonális egyensúlyra", amiben még lehetnek zökkenők: ki-kimaradó, rendszertelen, anovulációs ciklus, erősebb vérzés és PMS tünetek, stb.





Mi az, ami hátráltathatja a ciklus rendszeressé válását?


  • Önéheztetés, szélsőséges fogyókúra. A legfontosabb, hogy a női hormonok koleszterinből, azaz zsírból termelődnek. Ha elégtelen a koleszterinbevitel, nincs miből termelődjenek. Bizonyos testzsírszázalék alatt pedig ugyanez történhet.

  • Élsport, túlzott sport (napi több óra). Mindenkinél egyéni, mennyire adaptálódik a női hormonrendszer a rendszeres fizikai terheléshez, de általánosságban elmondható, hogy a túledzés egy olyan stresszhatás, aminek hatására a női hormonszintek lecsökkenhetnek, ezzel akadályozva az egészséges ciklus létrejöttét.

  • Mértéktelen cukor- és szénhidrátfogyasztás, azaz rossz étrend, ami már fiatal korban is inzulinrezisztenciával és tápanyaghiányokkal járhat.

  • “Éjjeli bagoly" életmód, azaz nem megfelelő mélységű és mennyiségű alvás.

  • Hormonális fogamzásgátló szedése. Sajnos a legdrasztikusabb módszer a fenti érzékeny időszakban szintetikus hormonokat adni a fejlődő szervezetnek, ezzel teljesen és akár egy életet meghatározó módon beleavatkozva a sejtfolyamataiba.


Mi az, amivel támogatni lehet a ciklus rendszeressé válását?


  • Először is türelemmel. Nem kell tétlenül várni az első 5-7 év eltelését, de mindenképp adjunk időt a dolgok természetes alakulásának, támogatásának, ami hosszabb időt is igénybe vehet.

  • Egészséges étrenddel. A fent említett időszakban különösen fontos a jó minőségű, telített! zsírsavak fogyasztása megfelelő fehérje- és keményítőbevitel mellett. Ezek a meghatározó alapok.

  • A hiányzó mikrotápanyagok pótlásával, szintén elengedhetetlenek. Kiemelendő a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szerepe. További kiegészítésként pedig bizonyos gyógynövények is segítségül hívhatóak.

  • Rendszeres, de nem végletekig kimerítő izommunkával, ami támogatja az inzulinérzékenységet és a mellékvesét.

  • A regenerációhoz szükséges alvás biztosításával, stresszcsökkentéssel.

  • Aviva-tornával, női jógával. Különböző módokon vérbőséget hoznak létre az alhasban, ezzel serkentve a női szerveket az egészséges működésre és hormontermelésre.


Összességében tehát nagyon meghatározó, hogy tizenévesen hogyan bánunk a testünkkel. Szépen, odafigyeléssel és türelemmel támogatjuk a fejlődő szervezetet vagy amit én is megtapasztaltam korábban: rossz étrenddel, testi-lelki sanyargatással és fogamzásgátlóval romboljuk.


Ha saját magad miatt olvasod ezeket a sorokat, szerencsére van lehetőséged az első módot választani, ha pedig szülőként vagy itt, akkor segítsd a lányod ezen az úton!


A női ciklus- és termékenységtámogató egyéni táplálkozási programért kattints ide.

bottom of page