top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Hogyan felel a jód a női szaporítószervek egészségéért?



  • A két petefészek a második hely nőknél, ahol a legnagyobb mennyiségben koncentrálódik a jód, ami azt jelenti, hogy rendkívül jódigenyes szervek.

  • Az ösztrogén akadályozza a jódhasznosulást, emiatt több jód bevitelét kívánja a női szervezet.

  • Kutatás igazolja, hogy az alacsony jódbevitel hyperösztrogén állapotot eredményezhet, ami növeli az emlő-, méh-, és a petefészekrák kockázatát.

  • Másik kutatás-kísérletnél három nőt választottak ki, akiknek 28 napnál rövidebb volt a menstruációs ciklusa. Annyi tengeri barnaalgát etettek velük, amennyit a japánok fogyasztanak naponta. Majd az eredmények három hónapon belül azt mutatták, hogy hosszabb lett a ciklusuk, kevesebbet véreztek, 2900%-kal növekedett a progeszteronszintjük és 676%-kal csökkent az ösztrogén (Wow!).

  • Ahogy a melleknél is, a jód itt is védi a sejteket az ösztrogén káros sejtszaporító hatásától, azaz védelmezi a méhet és petefészkeket, hogy ne alakuljanak ki ezen a területen sem ciszták, mióma, daganat... Kialakult problémánál pedig aktívan veszi fel a harcot a káros sejtek ellen, a szervezet védelmében.

  • Serdülő lányoknál a petefészkek (és mellek) jódigénye megnövekszik, így képesek elvonni a jódot a pajzsmirigytől, ha a szervezetnek matekoznia kell, hogy a kevés jód hogyan legyen elosztva a szervek között... következmény: a jódhiányt minden szerv megszenvedi.

  • Tekintve, hogy a jód képes egyensúlyba hozni a női hormonszinteket, csodálatos módon támogatja a termékenységet és a pótlása kulcs lehet azoknak a nőknek is, akik régóta várnak baba érkezésére.


Végül az én személyes tapasztalatom a jóddal:


A fogamzásgátlók abbahagyása után bő hét évig küzdöttem petefészekcisztákkal (nem pco(s)). Mindent megtettem az elmulasztásukért: étrendi gyökeres változtatást, természetes praktikák bevetését, lelki okokkal való törődést, a különböző női tornák rendszeres gyakorlását... Sokaknál önmagukban is szép eredményeket hoznak ezek, nálam együtt sem semmit. Nézték a nőgyógyászok, hogy évről évre csúnyább a képlet, növekedtek a ciszták és több lett belőlük.

Két évvel ezelőtt emiatt kezdtem bele a jód nagy dózisú pótlásába, miután hallottam, hogy szépen tudja rendezni ezeket. És képzeljétek el, hogy a legrégebbi nagy, masszív képződmény kivételével valóban kitisztította a petefészkeket, megszűnt a multicisztás állapot. Ez pedig csak az egyik - igen nagy - pozitív hozadéka lett a pótlás megkezdésének.


Várlak a női ciklus & termékenységtámogató komplex táplálkozási programmal, ha átfogóan szeretnéd támogatni a női hormonjaid egyensúlyát.


Hivatkozások:

https://www.optimox.com/iodine-study-4 29.) Skibola C. "The effect of Fucus vesiculosus, an edible brown seaweed, upon menstrual cycle length and hormonal status in three pre-menopausal women: A case report." BMC Complementary and Alternative Medicine, 2004; 4:10:1-8. 30.) Skibola C, et al. "Brown kelp modulates endocrine hormones in female Sprague-Dawley rats and in human luteinized granulosa cells." J Nutr, 2005; 135:296-300. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/58152 https://youtube.com/watch?v=0oKvbxmJwGE&feature=emb_itt l https://www.gyogyitojod.hu/

bottom of page