Search
  • Ételem - Életem

Sózni vagy nem sózni?



A képen látható könyv hét! oldalon keresztül mutatja be, hogy az 1900-as évektől kezdve, 100 év alatt milyen elméletek születtek a sóval kapcsolatban, és hogyan változtatták szinte évről évre a napi sóbevitel mennyiségének ajánlását.


1904-ben álltak elő először azzal az elmélettel, miszerint a magas vérnyomás hátterében a “túlzott” sófogyasztás miatti sóvisszatartás áll.

Innentől vette kezdetét a “pingpongozás”: egyik évben ajánlották a sót, másik évben főbűnösnek lett kikiáltva.


2016-ra jutottak el oda, hogy feketén-fehéren le van írva egy tanulmányban, az alacsony! sóbevitel megnövekedett szívbetegség és ebből adódó halálozási kockázattal jár mind az alacsony, mind a magas vérnyomással élők körében.

Emellett, a sóbevitel csökkentése nem különösebben járul hozzá a vérnyomás csökkenéséhez.


Mi áll a magas vérnyomás hátterében, ha nem a sófogyasztás?


  • Nátriumhiány (só),

  • káliumhiány,

  • magnéziumhiány,

  • K2-vitaminhiány, ami biztosítaná, hogy ne rakódjon az erek falára a kálcium,

  • cukor és finomított szénhidrátfogyasztás,

  • inzulinrezisztencia és/vagy cukorbetegség, ezekből keletkezett zsírmáj,

  • növényi olajokban sütés-főzés,

  • omega-3 hiány,

  • dohányzás, izommunka hiánya, stressz…


Maga a sóhiány mit okozhat?


  • Szívbetegséget,

  • magas triglicerid és koleszterinszintet,

  • inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget,

  • pajzsmirigy-alulműködést,

  • vese- és mellékvese diszfunkciót,

  • mindezeknek különböző energiahiányos tüneteit.


Az alacsony sóbevitel hatására a szervezet bepánikol és megemeli az inzulinszintet, így késztetve a veséket arra, hogy visszatartsák a sót. Ennek következménye a fentieken túl súlygyarapodás, akadályoztatott zsírbontás, szénhidrát-sóvárgás, IR tünetei...


Megfelelő sózásra tehát szükség van, hogy:


  • hidratáltak maradjunk és támogassuk a veséink működését,

  • legyen energiánk és jobban bírjuk a bárminemű (külső-belső) terhelést,

  • stabilizáljuk az inzulinszintünket ami megannyi krónikus betegséget megelőz,

  • megfelelően emésszünk és ellenállóbbak legyünk a kórokozókkal szemben,

  • az izmaink egészségesek legyenek,

  • elkerüljük az izzadásból, sportolásból fokozottan adódó sóveszteséges sóhiányt,

  • legyen libidónk, termékenyek legyünk és egészséges újszülöttet hozzunk a világra.


Kinek mennyi az annyi?


Állapottól függ, teljesen egyéni. Amit viszont szinte minden laborelemzésnél látok azok a (nagyon) alacsony nátriumszintek, azaz általánosan és tartósan fennálló sóhiány.

Ezt az ételek erősebb sózása önmagában sajnos nem oldja meg.

Fontos ilyenkor a külön pótlás, “shot”, finomítatlan és adalékmentes sóból, mellette pedig a megfelelő kálium, magnézium és folyadékbevitel.


Funkcionális táplálkozási konzultációkra várlak szeretettel, hogy személyre szabottan foglalkozzunk a Te tápanyag-ellátottságod optimalizálásával!