top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

A magzati idegrendszer és a jód


Az emberi agy fejlődése három nagy korszakra osztható:

  1. A fogantatás után 3 héttel kezdenek kialakulni az embrió agysejtjei, az idegcső, majd az agy- és a gerincvelő, azaz az idegrendszer váza.

  2. A magzati agy a 12. és 20. hét között megtelik idegsejtekkel.

  3. A 21. héttől kezdve egészen a 3. életévig kialakul az agy komplex tevékenysége.


Hogyan befolyásolja ezt a gyors és összetett idegrendszeri fejlődést a jód és az anyai jódhiány?



  • A pajzsmirigy hormonjai és a növekedési hormonok határozzák meg a magzat és a gyermeki idegrendszer fejlődésének ütemét. Ezeknek a hormonoknak a megfelelő termelődéséhez pedig szervetlen jódra is szükség van. A jódhiányos csökkent hormontermelés ezért komoly veszélyt jelent a magzatra és az agyi fejlődésére nézve.

  • Jód nélkül nem tud kifejlődni az idegrendszer. A súlyos anyai-magzati jódhiány emiatt fejlődési rendellenességet, fizikai és mentális retardációt, azaz kreténizmust eredményezhet. Ezeknek az állapotoknak tehát vezető oka a jódhiány.

  • Mérsékelt jódhiány esetén a következmények csökkent kognitív funkciók, ADHD, autizmus, enyhébb idegrendszeri zavarok, csökkent IQ lehetnek.

  • Kutatások igazolják, hogy a vizsgált jódhiányos területeken az ADHD nagymértékben (69%) jelen van a gyerekek között, míg a jóddal ellátott részeken egyáltalán nincs.

  • Másik kutatásban azt vizsgálták, hogy gyerekek csökkent mentális képességekkel hogyan reagálnak a jódpótlásra. Az eredmények azt mutatták, hogy a pótlás eredményeként növekedett az IQ-juk. (Bár fontos megjegyezni, hogy a magzati korban elszenvedett jódhiány következményeit későbbi jódpótlás során csak korlátozott mértékben lehet korrigálni.)

A felsoroltakból látható, hogy a magzati, később gyermeki fejlődés milyen jódigényeket támaszt az anyával szemben mind a várandósság, mind a szoptatás ideje alatt. A megfelelő anyai jódbevitel ezért elengedhetetlen, ha valaki babavállalásra készül.


Sajnos ki kell mondani, hogy az a nő, akit eltiltanak a jódtól teljes mértékben, számos kockázatnak teszi ki magát és a magzatát.


A jódozott só pedig továbbra sem nyújt ehhez védelmet, a terhesvitaminokban megtalálható 100-200 mikrogramm pedig csak a retardáció elkerüléséhez elegendő. A nagyobb mennyiségű jódpótlást még a várandósság előtt érdemes fokozatosan felépíteni a szükséges előkészületek után.


A termékenységtámogató komplex táplálkozási programot ajánlom szeretettel, ha tudatosan szeretnél készülni és feltölteni a szervezeted babavállaláshoz.


Hivatkozások:

David Brownstein M.D. Iodine: Why You Need it, Why You Can’t Live Without it.

Az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás és a jódhiány kapcsolata gyermekeknél: magyar nyelvű Kivonat Dr. David Brownstein - Iodine: Why We Need It c. könyvének 10. fejezetéből https://www.gyogyitojod.hu/dokumentumok

bottom of page