top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

A női ciklus szakaszai 2. Ovulációs

A menstruációs ciklust valójában ovulációs ciklusnak kellene nevezni, hiszen az egésznek az alapja és célja az ovuláció.

Nem a menstruáció a fő esemény, hanem az ovuláció (ami ha különböző okok miatt nem jön létre, akkor nincs igazi ciklikusság, a menstruációnak tapasztalt vérzés pedig csak megvonásos vérzés).



Most nézzük sorban, hogy egy egészséges ovulációs ciklusnál általában mi lehet jellemző rád az ovuláció idején.


Hány napig tart ez a szakasz?


Csupán 2-3 napig.

Maga az ovuláció napja egy átlagos, 28 napos ciklus esetén a 14. napra tehető, rövidebb/hosszabb ciklusnál viszont ez tolódik (a naptár módszer ezért sem megbízható).

A petesejt ebben a rövid időszakban 12-24 óráig életképes.


Milyen folyamat zajlik ekkor a testedben?


Röviden a hormonok legszebb és legaktívabb tánca.

A tüszőérést serkentő hormon (FSH) hatására itt már csúcsra emelkedik az ösztrogén és a tesztoszteronszint, amiről megy a visszajelzés az agyalapi mirigynek. Megemeli a tüszőrepedésért felelős hormon (LH) szintjét és bekövetkezik az ún. LH csúcs, aminek hatására a domináns tüszőből kiszabadul a petesejt megkezdve az útját a méh felé. Itt az ösztrogénnek köszönhetően adott esetben be tud ágyazódni a megfelelően megvastagodott méhnyálkahártyába.


Milyen fizikai változásokat észlelhetsz magadon?


A méhnyakad magasra húzódik és nyitottá válik.

A méhnyaknyák amit láthatsz, átlátszóvá, síkossá, tojásfehérje-szerűvé változik. A kb. két nap alatt, amíg ezt tapasztalod, a legtermékenyebb nap a második, amikor ezt leginkább láthatod.

A bőröd az ösztrogén hatására feszes, sima és ragyogó ilyenkor, egyszerűen a legszebbnek érezheted magad ebben az időszakban.


Milyen energiaszint és hangulat jellemez általában ekkor?


Ahogy belül minden a “nagy találkozásért” dolgozik, úgy kívül is a legnyitottabbnak, szociálisabbnak, energikusabbnak és természetesen csábítóbbnak érezheted magad.

A libidód a hormonok csúcsának köszönhetően a legmagasabb, és érdekesség, hogy olyan feromonokat bocsátanak ki ilyenkor a termékeny nők, amire a férfiak magasabb tesztoszteronszinttel reagálnak…

Aktív, szenvedélyes napok ezek, tele életerővel.


Milyen étvágyat tapasztalhatsz ilyenkor?


Az ovuláció előtt az étvágyad alacsony, gyors anyagcserével, utána viszont megemelkedik a kalóriaigényed és fokozódhat a vízvisszatartás.


Hogy ezért mire figyelj, hogyan támogasd és mit érdemes megadnod a szervezetednek, ami nagyon fontos, azt a személyre szabott női ciklus- és termékenységtámogató komplex táplálkozási programon keresztül tudhatod meg.


Itt olvashatod pedig, hogy a ciklusod első szakaszát mi jellemzi.

bottom of page