top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

A szülészeti monitorizálásról, beavatkozásokról...

Updated: Sep 30, 2020

„Ami a szülészeteket a radikális, behatoló beavatkozásra ösztönzi, az az alapvető bizalmuk a gépekben, ezzel párosulva pedig az alapvető bizalom hiánya a nőkben és a női test működésében."


A legtöbb szülészorvos rutinszerűen használja a CTG-t az egyértelmű tudományos tények és az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szakmai Kollégiuma (ACOG) ajánlásai ellenére.


Amikor a várandósság hosszának ultrahangon történő becslése elterjedt, a szülészek azonnal elvetették a régen bevált módszert, hogy tájékozódjanak a nő menstruációs ciklusáról és utolsó, rendes menstruációjának időpontjáról. A várandósság ultrahangos becslése a mai napig nem nagyon pontos, mert a várandósság valódi hossza az ultrahanggal becsült terminustól két héttel is eltérhet, hosszabb és rövidebb is lehet. Ám a szülészek általában az ultrahangos időpontbecslés eredményét tartják megbízhatónak ahelyett, hogy bíznának a nők saját testükről való tudásában.


A szülészorvosok nagy többsége csak a kórházi, medikalizált szülés folyamatát ismeri, ezért nem is tudják elképzelni azt a gyökeres változást, amit maguk a beavatkozások gyakorolnak a természetes folyamatra. . . .


Bármilyen inger, ami megzavarja a vajúdó nő biztonságérzetét és intimitását, megbontja a szülés menetét. Ám a modern szülészet egész iparágat fejlesztett ki a várandós és szülő nők megfigyelésére és monitorizálásra, hogy korrigálja a „diszfunkcionális szülést”, amihez ezek a megszakítások vezetnek. Az eltorzult szülési folyamat – nevezzük „megzavart szülésnek” – lett az, amire az anyák maguk is számítanak. E modellben a nőknek csaknem biztosan szükségük lesz mindazon beavatkozásokra, amelyeket az orvosi modell támogat. . . .


Azzal, hogy elválasztjuk a nőt a saját környezetétől, és idegenek veszik körül, akik mindenféle gépekkel furcsa dolgokat művelnek vele, olyannyira megváltoztatják a testi és lelki állapotát, hogy ennek az intim folyamatnak a normális menete megváltozik.

A modern szülészeti irodalom egésze a medikalizált szülés megfigyelésein alapul. Nem tudják, hogy milyen lenne a szülés ezek nélkül a manipulációk nélkül. . . .


Az átlagos nő spontán vajúdása olyan esemény, amelyet olyan bonyolult és egymáshoz tökéletesen hangolt folyamatok fémjeleznek, hogy azt bármilyen beavatkozás csak eltéríti az optimálistól. A kísérők egyetlen feladata, hogy tisztelettel forduljanak e lenyűgöző folyamat felé, ezzel eleget téve az orvoslás legfőbb szabályának: Ne árts!


Fordulj hozzám bizalommal, ha a szülésedhez szeretnél dúlai támogatást!


Dr. Marsden Wagner professzor, szülész, gyermekgyógyász, neonatológus, perinatológus, a Koppenhágai egyetem és a Kaliforniai Egyetem Egészségügyi Kutatóközpontjának és a WHO Női és Gyermekegészségügyi Osztályának 15 éven keresztüli vezetője, a Gyermeket szülni Európában c. tanulmány kutatási vezetője

Dr. Sarah Buckley orvos, négy otthon született gyerek anyja

Prof. Dr. G. Kloostermann


Kép forrása: Pinterest

bottom of page