top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Tudtad, hogy az újszülöttek vérének 33%-a a köldökzsinórban és a méhlepényben van?

Updated: Sep 30, 2020

Bizony! Éppen ezért ha nem azonnal vágják el a köldökzsinórt, hanem legalább 2-3 percet várnak vele, a baba megkapja még a vérsejtjeinek 60%-át, ezzel együtt 30-50 mg vasat, fehérvérsejtjeit, antitestjeit, őssejtjeit.

A legjobb volna ezért minden esetben megvárni, amikor a köldökzsinór már fehér és nem pulzál, hogy minden, ami a babához tartozik, eljusson a testébe. Koraszülötteknél ez még fontosabb.Robin Lim, “CNN” Hero of the Year díjas Fülöp-szigeteki bába erről így nyilatkozott:


“Amikor a köldökzsinórt rögtön születés után elvágják, az újszülött a vérmennyiségének 1/3-át veszíti el. Képzeljétek el, hogy éreznétek magatokat, ha hirtelen ennyi vért veszítenétek. Az nem köldökzsinórvér. Ami a placentából kering, az az újszülött vére. Ne csodálkozzunk, ha felsírnak az újszülöttek a köldökzsinór azonnali elvágása után, mert ilyenkor a bal oldali szívkamrák hirtelen nem kapnak elegendő vért, és ez fájdalommal jár.

Ha csak három percet várunk, a vérveszteség jelentősen (60%) mérsékelhető. Véleményem szerint legalább három órát kell várnunk ahhoz, hogy lehetőséget adjunk az újszülöttnek a teljes, traumamentes megérkezésre. Tegyük azt, amit minden más emlős is tesz. Adjuk az újszülöttet az anyjának. Oda, ahová természet szerint való, és bánjunk vele gyengéden. Nem kerül semmibe.”
Fotók:

Kevesebb jelenjen meg

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page