Az első rész után nézzük, miben gazdag a vegán étrend, amiben nem kellene.
Gazdag gyulladáskeltő növényi olajokban (napraforgó, repce, magolajok). Magas az omega-6 tartalmuk és instabil szerkezetüknek köszönhetően oxidálódnak, transzzsírokká alakulnak, növelik az oxidált LDL szintet, kimerítik a szervezet antioxidáns raktárait, így növelve a gyulladásos és daganatos betegségek kockázatát. Több kutatás mutatta ki ezeknek a megbetegedéseknek és a növényi olajok fogyasztásának az összefüggését.
Gazdag hüvelyesekben (szója, lencse, bab, borsó, földimogyoró), ami a vegánok fő fehérjeforása. Ha tapasztaltál már ilyen étel elfogyasztása után bármilyen kellemetlen emésztési tünetet, akkor nem véletlenül. A bennük levő FODMAP-ok (fermentábilis szénhidrátok) egyrészt sokaknál puffadást okoznak, másrészt a hüvelyesekben levő lektinek és fitinsav irritálják a beleket, károsítják a bélfalat és így béláteresztéshez vezetnek. Míg a lektintartalom megfelelő áztatás és főzés hatására csökkenthető, a fitinsav nem.
A szójáról külön tudni kell a fentiek mellett, hogy a legerősebb fitoösztrogén, goitrogén hatásával pedig a pajzsmirigy működését gátolja. És az egyik legnagyobb allergén. A másik ilyen a földimogyoró.
Gazdag magokban, a magok pedig a már említett fitinsavban. A fitinsav gátolja a pepszin, az amiláz, a tripszin enzimek működését, amik a fehérjék és a keményítők lebontásáért felelnek, megakadályozza a tápanyagok felszívódását, károsítja a bélnyálkahártyát és a beleket egészen béláteresztésig. A nagy mennyiségű magfogyasztás ezért nem ajánlott.
Gazdag az étrend szénhidrátokban. A gabonák, gyümölcsök (fruktóz) nagy mennyiségben csökkentik az inzulinérzékenységet, rontják a májfunkciót és fermentálódhatnak a belekben.
Dr. Steven Grundy egy egész könyvet írt A növényparadoxon címmel arról, hogy milyen toxikus anyagokkal védekeznek a növények a saját életben maradásuk érdekében, és hogy a mi szervezetünkbe kerülve hogyan keltenek gyulladásokat, autoimmun betegségeket, a vér-agy-gát áteresztővé válását és ezzel együtt számos idegrendszeri tünetet és betegséget. Ajánlom a könyvet beszerzésre és elolvasásra, ha valaki többet szeretne ezekről tudni.
A felsorolt anyagok miatt a vegán étrend nem nevezhető gyulladáscsökkentőnek. Épp ellenkezőleg. Gyulladáscsökkentő a szigorú autoimmun protokoll és a ketogén étrend, amelyekben a felsorolt anyagok – néhány gyümölcsöt kivéve – a fenti okokból kifolyólag szigorúan mellőzve vannak.
Funkcionális táplálkozási tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal!
Hivatkozások:
Comments