top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

CSAK AZT KEND MAGADRA, AMIT MEG IS ENNÉL 4. Tisztítószerek

A mosó- és tisztítószereket alkotó agresszívebb vegyi anyagok környezetkárosító hatásával szerintem többé kevésbé tisztában vagyunk, csak nem foglalkozunk vele, mi folyik le a lefolyón, kerül be a talajba, a vizeinkbe és onnan vissza hozzánk. Pedig legelőször is minket károsítanak.
Én már évek óta figyeltem arra, hogy natúr termékeket használjak, magamnak csináltam több kozmetikumot, de arra sokáig nem gondoltam, hogy a bolti mosószerek ruhán levő maradványai is mérgeznek és folyamatosan szívódnak a bőrbe. Többek között a nagy márkák mosószereiben is megtalálhatóak ezek:

  • nonil-fenol-etoxilátok és nonil-fenolok (allergiát, asztmát, légzési problémákat, hormonzavarokat, súlyos esetben DNS károsodást okozni tudó rákkeltő vegyületek; EU-ban készült termék esetén a 0,1%-ot nem haladhatják meg a mosószerekben),

  • dioxán (bőr, tüdő, szemirritáló, szintén rákkeltő oldószer),

  • SLS (nátrium-lauril-szulfát mint a kozmetikumokban, habzó zsíroldószer, szem, bőr, tüdő irritáló, rákkeltő vegyi anyag),

  • szintetikus illatanyagok (előző részben ismertetve).


Mivel tudod a ruháidat életbarát módon tisztára mosni?


Szerencsére többféle bio, öko mosószer kapható a drogériákban, ha valaki nem szeretne mosószódát, nátrium-perkarbonátot vagy hidrogén-peroxidot használni.

Pl: Souldrops, Sansin, Herbow.

FAz én kedvencem most már több mint 1,5 éve az Ecoegg mosótojás. Ultragazdaságos, nem kell cipelni rendszeresen a boltból és szép tisztára mosnak mindent az ásványgolyócskák.

Bevált öblítő pedig ecet+illóolaj vagy esetleg mosóparfüm (Ahimsa).


Az egyéb agresszív tisztítószereket és a bennük levő klórt, ammóniát, acetont, nátront, foszfor és oxálsavat, rovarirtó mérgeket, (kézfertőtlenítőket is) pedig érdemes mellőzni amennyire csak lehet.

Ezek a szerek belélegezve, bőrrel érintkezve képesek súlyosan károsítani a bélflórát, bőrünk jó baktérium és lipid rétegét, melyek védenek a kórokozóktól; kisgyerekeknél könnyen asztma kialakulásához vezetnek, a súlyosabb reakciókról, mérgezésről, endokrin rendszert megzavaró, rákkeltő hatásukról nem is beszélve.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének megjelent egy új cikke “Kimutatták: gyermekeink bélflórája az otthoni vegyszerek szerint alakul” címen, ajánlom ezt is elolvasni: https://tudatosvasarlo.hu/kimutattak-gyermekeink.../


Életbarát tisztítószereinket szintén elkészíthetjük saját magunk is, rengeteg egyszerű & nagyszerű tipp van az interneten, illetve Munkácsi Brigitta: Levendula és ecet c. könyve is ehhez segítség.

Bolti lehetőségek pedig: Frosch, Greenbiotic, Cycle, Cleaneco, amit én ismerek és ajánlani tudok.


Sokféle környezeti méregnek vagyunk kitéve. Amit meg tudunk tenni magunkért, az egészségünkért, tegyük meg! Hogy mit kenünk, fújunk magunkra és magunk köré, információ birtokában már tényleg csak egy egyszerű választás kérdése. https://www.etelemeletem.hu


Hivatkozások:

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page