top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

G Á T V É D E L E M

Updated: Feb 6, 2021

A dúlaképzésen szülésznők is jöttek nekünk előadni. A gátmetszés téma kapcsán pedig amikor megemlítették, hogy van, akinek a rossz életmódtól és táplálkozástól konkrétan szétporlik, mállik a gátja szülés közben, és ilyenkor inkább jobb előtte metszeni, mint utólag a minden irányba foszlott szövetet megpróbálni összeilleszteni, én úgy láttam, mindegyikünknek kikerekedett a szeme, hogy ilyen állapot van… Nem a repedés, sérülés, hanem a szövet minősége miatt.





Vannak, akik genetikailag lazább kötőszövettel rendelkeznek. Ilyenkor – bár mindenkinek fontos – nekik még fontosabb, hogy óvják és táplálják a bőrüket, izmaikat.


A legjobb gátvédelem a még szülés előtti gátvédelem. Hogyan?


Táplálkozás szempontjából:

  • Teljes értékű, nem finomított élelmiszerek fogyasztásával, acelluláris szénhidrátok kerülésével;

  • Kollagéntípusú fehérjékkel és olyan ásványi anyagokkal mint például a szilícium, ami az összes kötőszövetünket alkotja. Legjobb forrásuk még mindig a velős csontból készült csontlé;

  • A-vitamin (retinol) fogyasztásával. Többször volt már róla szó;

  • Az olajos magvakban levő E-vitaminnal (heti néhányszor pár szem dióféle) és/vagy pótlásával.

Életmód szempontjából:

  • Rendszeresen végzett gátizom és intimtornával. Ez minden nőnek nagyon fontos, rengeteget vagyunk függőleges testhelyzetben, futunk, edzük a külső szöveteinket súlyzókkal, ami mind nyomja lefele a belső női szerveinket, a kismedencei izomzatot (gát és PC izom) pedig elhanyagoljuk. Szülés előtt és után is fontos karbantartani, illetve eltölteni esténként pár percet gyertyaállásban :) (kivéve a menstruáció idejét, amikor lefelé haladjon a flow);

  • Napi 8-10 perc növényi olajos gátmasszázzsal a várandósság 35. hetétől a gát rugalmasságáért;

  • A szülés előtt/alatt vizualizációval és megerősítéssel, hogy a tested tudja a dolgát, hogyan és mikor nyíljon, a babád mérete pedig pontosan a te méretedhez illeszkedik. :)


Ha szeretnéd a szöveteid épségét belsőleg, tápanyagokkal támogatni, várom szeretettel a jelentkezésed!



bottom of page