A béta-karotin a növényekben az A-vitamin elővitaminja és általánosságban úgy tudjuk, hogy a szervezetünkben annyi alakul át belőle retinollá (az A-vitamin aktív formája), amennyire épp szükségünk van, a felesleg pedig kiürül.
Szuperül hangzik, hogy minden meg van oldva béta-karotinnal és még retinol-túladagolástól sem kell tartani.
Csakhogy több kutatás és kísérlet bizonyítja, hogy a béta-karotin retinollá alakulása igen alacsony hatásfokú. Szám szerint csak 25% alakul át, de pajzsmirigyproblémánál pl. ez még kevesebb lehet.
Mi minden köthető az A-vitamin hiányához?
vegán étrend
látás- és szemproblémák (gyerekkorban is!)
gyenge immunrendszer, visszatérő fertőzések
autoimmunitás, krónikus gyulladások
máj diszfunkciói
száraz bőr, haj, gyenge vagy barázdált körmök
gyenge csontok és/vagy fogak
allergiák, asztma
aránytalanul szedett D-vitamin.
Visszatérve a béta-karotinra, fontos a jelenléte és jók az ezt tartalmazó növények, külön kiemelve a sárgarépát, édesburgonyát, sütőtököt – itt a szezonja! –, de ha biztosan szeretnénk fedezni az A-vitamin (retinol) szükségletünket, illetve a felsoroltak közül igaz ránk valami, akkor nem árt rendszeresen állati eredetű belsőséget is fogyasztanunk valamilyen formában . . .
Ha pedig A-vitamin kapszulát szednénk, nézzük meg, miből készül, mert a többségük kizárólag béta-karotinból.
Fordulj hozzám bizalommal, ha szeretnél a tápanyag-ellátottságodról gondoskodni!
Hivatkozások: