top of page
Search

Ha eddig úgy tudtad, növényekből elegendő A-vitaminhoz jutsz…

  • Writer: Csonka Júlia
    Csonka Júlia
  • Sep 23, 2020
  • 1 min read

Updated: Dec 12, 2020

A béta-karotin a növényekben az A-vitamin elővitaminja és általánosságban úgy tudjuk, hogy a szervezetünkben annyi alakul át belőle retinollá (az A-vitamin aktív formája), amennyire épp szükségünk van, a felesleg pedig kiürül.

Szuperül hangzik, hogy minden meg van oldva béta-karotinnal és még retinol-túladagolástól sem kell tartani.


Csakhogy több kutatás és kísérlet bizonyítja, hogy a béta-karotin retinollá alakulása igen alacsony hatásfokú. Szám szerint csak 25% alakul át, de pajzsmirigyproblémánál pl. ez még kevesebb lehet.


Mi minden köthető az A-vitamin hiányához?

  • vegán étrend

  • látás- és szemproblémák (gyerekkorban is!)

  • gyenge immunrendszer, visszatérő fertőzések

  • autoimmunitás, krónikus gyulladások

  • máj diszfunkciói

  • száraz bőr, haj, gyenge vagy barázdált körmök

  • gyenge csontok és/vagy fogak

  • allergiák, asztma

  • aránytalanul szedett D-vitamin.

Visszatérve a béta-karotinra, fontos a jelenléte és jók az ezt tartalmazó növények, külön kiemelve a sárgarépát, édesburgonyát, sütőtököt – itt a szezonja! –, de ha biztosan szeretnénk fedezni az A-vitamin (retinol) szükségletünket, illetve a felsoroltak közül igaz ránk valami, akkor nem árt rendszeresen állati eredetű belsőséget is fogyasztanunk valamilyen formában . . .


Ha pedig A-vitamin kapszulát szednénk, nézzük meg, miből készül, mert a többségük kizárólag béta-karotinból.




Fordulj hozzám bizalommal, ha szeretnél a tápanyag-ellátottságodról gondoskodni!


Hivatkozások:

 
 
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • YouTube
  • Pinterest

 

Minden jog fenntartva © 2025

bottom of page