top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Koleszterin és pajzsmirigy


Mi jut eszedbe egy zsírban sült szaftos húsról vagy egy vadpörköltről?

Az, hogy egészségtelenek?

Hogy ezektől meghízol?

Hogy ezek okozzák a “magas” koleszterinszintet?



Általános tévhit, és tévedsz, ha azt gondolod, hogy az ilyen jellegű zsíros ételek tehetők felelőssé az emelkedett LDL szintért és összkoleszterinért.


Hát akkor mi, ha nem ezek?

És mitől lehet emelkedett a koleszterined a laborleleteden, ha zsírszegényen táplálkozol?


  • A ”szívbarát” margarintól,

  • a növényi olajokban való sütés-főzéstől, rendszeres használatuktól,

  • vércukor-problémáktól, a szénhidrátok túlzott bevitelétől (hiszen ha nem eszel elég zsírt és fehérjét, mi más marad?),

  • mindezek együttes, napi szintű fogyasztásától,

  • alacsony omega-3 beviteltől,

  • dohányzástól,

  • mozgáshiánytól,

  • mellékvese-fáradtságtól és pajzsmirigy-alulműködéstől.


Arról, hogy ha a kortizolszint nem megfelelően alakul a nap folyamán, hogyan borítja be a pajzsmirigy hormontermelését, írtam korábban. Nézzük tovább:


Ha nem termelődik elegendő T3 pajzsmirigyhormon a szervezetben - ami kapcsolatban áll a máj munkájával -, a máj nem tudja eltávolítani a koleszterint és így emelkedik a vérben a szintje.

Következésképpen a pajzsmirigy alulműködés emelkedett koleszterinszinttel járhat (túlműködés esetén pedig pont fordítva).


Erre a jelenségre koleszterincsökkentő sztatint szedni... nem megoldás, csak egy tünet elfedése megannyi káros, lehetséges mellékhatással.


Egyébként a magas LDL koleszterinszint is csak akkor veszélyes, ha oxidálódott, vagyis oxidált LDL képződött.


Mi a megoldás?


Mellékvese és pajzsmirigy támogatása, egészséges étrend & életmód kialakítása, sport - izommunka...


Itt találod a részleteket arról, én hogyan tudok ebben segíteni.

bottom of page