Koleszterin és pajzsmirigy
- Csonka Júlia

- Feb 26, 2021
- 1 min read
Updated: Nov 18
Mi jut eszedbe egy zsírban sült szaftos húsról vagy egy vadpörköltről?
Az, hogy egészségtelenek?
Hogy ezektől meghízol?
Hogy kizárólag ezek okozzák a “magas” koleszterinszintet?

Általános tévhit, és tévedsz, ha azt gondolod, hogy kizárólag az ilyen jellegű zsíros ételek tehetők felelőssé az emelkedett LDL szintért és összkoleszterinért. Hát akkor még mi, ha nem ezek? És mitől lehet emelkedett a koleszterined a laborleleteden, ha zsírszegényen táplálkozol?
A ”szívbarát” margarintól,
az instabil étolajban való sütés-főzéstől, rendszeres használatuktól,
alacsony omega-3 beviteltől,
egyoldalúan finomított CH-ban gazdag étrendtől, renyhe epe, már kialakult zsírmáj esetén különösen,
dohányzástól,
mozgáshiánytól,
mellékvese-fáradtságtól és pajzsmirigy-alulműködéstől.
Arról, hogy ha a kortizolszint nem megfelelően alakul a nap folyamán, hogyan hat a pajzsmirigy hormontermelésére, írtam korábban. Nézzük tovább: Ha nem termelődik elegendő szabad T3 pajzsmirigyhormon a szervezetben - ami kapcsolatban áll a máj munkájával -, a máj nem tudja eltávolítani a koleszterint és így emelkedik a vérben a szintje. Következésképpen a pajzsmirigy alulműködés emelkedett koleszterinszinttel járhat (túlműködés esetén pedig pont fordítva).
Erre a jelenségre koleszterincsökkentő sztatint szedni... nem megoldás, csak egy tünet elfedése megannyi lehetséges mellékhatással.
Mi a megoldás? Mellékvese és pajzsmirigy támogatása, egészséges étrend & életmód kialakítása, sport - izommunka...
Itt találod a részleteket arról, én hogyan tudok ebben segíteni.





