top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Mik az immunerősítés pillérei?

Updated: Apr 11, 2023


Immunerősítő csodaszer nincs. Immunerősítes, azaz a szervezet megtámogatása viszont nagyon is van. Csak több pilléren áll. Mik ezek?


  • Bélflóra-regenerálás & a bélhámsejtek támogatása. Az immunsejtjeink 70-80%-a a bélrendszerben található, ami azt jelenti, hogy amilyen állapotban vannak a belek, olyan az immunrendszer (és az idegrendszer is a bolygóideg miatt, ami összekapcsolja az agyat és az emésztőrendszert). Tehát a belek állapotának optimalizálásával kell kezdeni, hogy bármilyen tápanyag jól fel tudjon szívódni.

  • Táplálkozás. Egyrészt a bélflóra egészségéért, másrészt hogy a lehető legtöbb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet stb. bevigyük az ételekből. Hogy kinél milyen az “immunerősítő táplálkozás” az eltérő lehet, egészségi állapottól függően. Valakinek szükséges hozzá a legszigorúbb gyulladáscsökkentő étrend (jókat enni így is lehet, sőt), míg másnál megengedőbb.

  • Étrendkiegészítők, de ami alatt célzott tápanyagptólásra gondolok. Olyan kiegészítőkre, amit az ételekből nem tudunk eléggé bevinni, illetve adott esetben hasznosabb belőle nagyobb mennyiséget bejuttatni. Például D-vitamin, magnézium, szelén...

Én ezeket értem immunerősítés alatt. Komplex dolog, épp úgy, ahogy az egész felépítésünk. Ne várjuk, hogy egy valami lesz a jolly joker csodaszer és ne is higgyük el, ha ilyennel kecsegtetnek.


Ami pedig az idősebb korosztályt illeti... minél tovább áll fenn tápanyaghiány, éheznek az ásványi anyag raktárak és ülnek a helyükre nehézfémek, annál nehezebb visszafordítani egy rossz folyamatot. Az én nagymamám 80 éves, reumás. És bár a gyulladáscsökkentő étrendre nem tudom rávenni, pedig testvérei között van cöliákiás, és valószínű, ő is érintett a reumájával, speciális tápanyagpótlást kap, aminek van több pozitív eredménye. Én magam pedig 2 év alatt lettem magas kockázatú HPV fertőzöttből negatív, míg más 5 éve még mindig küzd vele.


Az immunerősítés működik. Csak nem mindegy, mit hiszünk, értünk alatta és tesszük ilyen néven.

Ha támogatnád a szervezeted és rendbe tennéd a táplálkozásod, várom szeretettel a jelentkezésed!

bottom of page