top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

NAPI ÖTSZÖR, TÖBBSZÖR KEVESET MINDENKINEK? 1. rész

Updated: Sep 30, 2020



Nem. Nagyon fontos, hogy nem. Ezt az általános(ító) ajánlást nem lehet mindenkire ráhúzni.


Nem véletlenül eszkimókkal szemléltetek.


Elgondolkodtató, hogy vajon jóllakna egy eszkimó, elég energiát biztosítana számára, ha a többször keveset elvet követné és zöldségen&gyümölcsön próbálna élni?

És az Egyenlítőnél milyen volna, ha napi 1-2x ennének (fóka)zsírban gazdagon nyers húst?


Oké, mi nem élünk sem a sarkvidékeken, sem az Egyenlítőnél, viszont… Látjuk magunk körül az embereket, hogy az egyik erősebb szövetű, a másik törékeny, az egyik a „levegőtől is hízik”, a másik akármit ehet, vasággyal együtt 40 kg, az egyik nagy evő, a másik csak csipeget, az egyik edzés nélkül is olyan szálkás, mintha kondizna, a másiknak meg a mindennapos edzéstől sem definiálódnak úgy az izmai (akkor sem, ha nincs elhízva). És még folytathatnám.


Hát hogy lehetne ilyen különböző alkatoknak ugyanaz az ajánlás az ideális? „Egyen keveset kétóránként, ne egyen sok húst, egyen sok gyümölcsöt.” Teljesen abszurd. És az is, amikor a nagy hasú, ámde jó izomzatú Pista bácsit is napi sokszor kis étkezésre fogják, hogy majd attól lesz rendben a vérnyomása és a cukra. Háát… nem biztos. Meg az sem, hogy jó lesz tőle a közérzete.


Ami általánosságban elmondható az az, hogy valaki jobban tolerálja a zsírt, valakinek pedig magasabb a szénhidrátigénye. Itt is, Európa közepén is, a 21. században is. És ez az, ami meghatározza, hogy napi hányszor, mit, milyen arányban és mennyit.


Funkcionális táplálkozási tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal!


Kép: Google

bottom of page