top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

A fogamzásgátlók és a bélflóra

Updated: Jun 11, 2021

Az ösztrogén és a bélbaktériumok között kétirányú a kommunikáció, amit újabban már ösztrogén-bél tengelynek is neveznek.


Ez a kapcsolat azt jelenti, hogy a szexhormonjaink egyensúlya vagy épp egyensúlytalansága jelentősen kihat a bélegészségünkre, fordítva pedig a beleink állapota a hormonális egyensúlyra.



A fogamzásgátlókkal kapcsolatban ezért nagyon fontos tudni, hogy a bekerülő idegen hormonvegyületek - különösen az etinilösztradiol - képesek megváltoztatni a bélflóránkat és a beleink egészségét az alábbi módokon:


  • lecsökkentik a bélflóra sokszínűségét, azaz felborítják a mikrobiomegyensúlyt, ami a hüvelyflórára is kihat;

  • megnövelik az élesztőgombák (Candida albicans) egyoldalú felszaporodásának esélyét;

  • elvonják a B-vitaminokat a szervezettől és olyan emésztéshez is fontos ásványi anyagokat mint pl. a magnézium;

  • megnövelik a kontaminált vékonybélszindróma (SIBO) kialakulásának kockázatát;

  • áteresztővé tehetik a bélfalat;

  • jelentősen megnövelik a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát (Chron betegség és colitis ulcerosa);

  • növelik a felborult bélflórával együtt a béta-glükuronidáz enzim aktivitását, ami akadályozza az ösztrogén anyagcserét, a többletösztrogén ürítését, ez pedig jelentős hízással és fogyásképtelenséggel járhat.


Ezeket a tüneteket/következményeket sajnos számtalan nő - köztük én is - megtapasztalta vagy tapasztalja, különösen akkor, ha tápanyaghiánnyal és eleve gyenge bélflórával kezdett tablettát szedni.


Amit tehát mindenképp meg kell tennünk magunkért a fogamzásgátló szedésével párhuzamosan és elhagyása után az a beleink egészségének támogatása első sorban bélbarát étrenddel, tápanyagban gazdag és egyben gyulladáscsökkentő ételekkel, a hiányzó mikrotápanyagok pótlásával, anyagcsere és a bél munkájának támogatásával.

Ez viszont egyénileg és egyedileg kell, hogy történjen.


Olvasd el a fogamzásgátló sorozat további részeit:


bottom of page