top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

A fogamzásgátlók és a pajzsmirigy

Updated: Jun 11, 2021

A fogamzásgátló tabletták a pajzsmirigy működését is befolyásolhatják. Hogyan?



  • Fokozzák az SHBG (szexhormonkötő fehérje) és a TBG (pajzsmirigyhormonkötő fehérje) termelődését. Ez azért nagy probléma, mert ha ezek a hormonok fokozottan termelődnek, akkor egyrészt megkötik a pajzsmirigyhormonokat és amellett, hogy csökken a szabad T4 és T3 hormonok szintje, a sejtek sem tudnak hozzájuk férni. Másrészt gyulladásos folyamatok kezdődhetnek/lángolhatnak fel és a T3 helyett az inaktív reverz-T3 hormon szintje növekedhet. Ez a továbbiakban depresszióban és krónikus fáradtságban is megnyilvánulhat pajzsmirigyprobléma mellett.

  • Elvonják a szervezettől a szelént, a cinket, a magnéziumot, a B-vitaminokat, amelyek nélkülözhetetlenek a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez, T4-T3 konverzióhoz, a hormonok sejtszintű használatához.

  • Növelik a gyulladásmarkereket és stimulálják a Th1 és Th2 fehérvérsejteket, amelyek összezavarhatják az immunrendszert, így növekszik az autoimmun gyulladásos betegségek pl. Hashimoto kialakulásának esélye.

  • Negatívan befolyásolják a bélflóra sokszínűségét, ami szintén csökkent T4-T3 konverzióval járhat és a gyulladásos folyamatok növekedésével.


A megoldás továbbra is a testünk folyamatos, átfogó, külső-belső támogatása. Ehhez a komplex táplálkozási programok hatékony segítséget nyújtanak.


Olvasd el a fogamzásgátló sorozat további részeit:


Hivatkozások:

bottom of page