top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

A glutén és a pajzsmirigy

Az előző bejegyzés röviden összefoglalta, milyen módon tud ártani a glutén a bélfalnak és ez hogy járulhat hozzá az autoimmun gyulladásokhoz is.


Mi a helyzet a glutén és a pajzsmirigy kapcsolatával?


Tanulmányok azt mutatják, hogy számos esetben, amikor a pajzsmirigy alulműködik, termelődik antitest is. Tehát egy autoimmun folyamat zajlik. Hogyan lehet ebben a gluténnak szerepe?  1. A gluténban levő gliadin molekulaszerkezete nagyon hasonló a pajzsmirigy szövetéhez. Ha a gliadin fehérje átjut a bélfalon a véráramba - az előző bejegyzésben bemutatott módon - az antitestek nemcsak ellene, hanem maga a pajzsmirigy ellen is termelődhetnek, mert összezavarodik az immunrendszer a molekuláris mimikri miatt. Ez a folyamat pedig minden egyes gluténtartalmú étel elfogyasztása után még hat hónapig tarthat, mert ennyi idő kell a gluténnak a szervezetből való kiürüléséhez.

  2. A pajzsmirigy inaktív T4 hormonjából való aktív T3-má átalakulásának 20%-a bélrendszerben zajlik. Azért is, mert alapvetően ez a két hormon is védi a bélnyálkahártyát. Ha a gyomorsav >gyenge< (refluxos tüneteket, bántalmakat okozva), a bélflóra diverzitása (sokszínűsége) alacsony, a belek gyulladásban vannak és/vagy áteresztenek, akkor a T4-T3 konverzió akadályoztatott. Mindegyik esetében kulcsszerepet játszhatnak a gluténtartalmú gabonák.

  3. A fitinsavban gazdag teljeskiőrlésűek fogyasztása tovább akadályozza az olyan, pajzsmirigynek kulcsfontosságú tápanyagok felszívódását, mint amilyen pl. a vas és a cink. Vashiányos vérszegénység jellemzően pajzsmirigyalulműködéssel jár, a kettő pedig gabonaalapú, alacsony tápanyagsűrűségű táplálkozáson alapszik.

A gluténtartalmú ételféleségek kerülése az alap lépcsőfok a pajzsmirigy regenerálása érdekében. Ez nem “divat gluténmentesség”-ről szól, és nem is arról, hogy cseréljünk le mindent kukoricalisztre. Másfajta szemléletet, öngondoskodást, a szervezet átfogó támogatását igényli, kezdve az emésztőrendszerrel. Ha szeretnél ehhez segítséget, akkor a pajzsmirigy-támogató komplex táplálkozási programot ajánlom.


Hivatkozások:

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page