top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Az étrendkiegészítőkről

Updated: Dec 12, 2020


Tudtad, hogy ha valaki azt mondja neked, „szedj magnéziumot”, és te elmész egy drogériába például és lekapod a polcról a legszimpatikusabb készítményt, akkor nagy valószínűséggel az magnézium-oxidot fog tartalmazni, amiből csak 4% hasznosul?

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nullánál egy hajszálnyival több magnéziumot juttatsz be (a felszívódása pedig kérdéses).


A magnézium egy olyan ásványi anyag, amiből a táplálkozásunkkal sajnos már nem tudunk annyit a szervezetünkbe juttatni, amennyit szükséges volna, különösen akkor, ha van valamilyen szervi problémánk. Pótolni ezért mindenképp fontos, mert az összes sejt- és anyagcsere folyamathoz elengedhetetlen, csak nem mindegy, milyen formában és mennyiségben visszük be porból vagy kapszulából.


Ha valakivel leülök beszélgetni a táplálkozásáról, egy fontos kérdés a kérdőívemben, hogy szed-e kiegészítőt és ha igen, mit. Ilyenkor, ha valami ismeretlent hallok, első dolgom, hogy a beszélgetés/konzultáció után rákeresek a készítményre és megnézem az összetevőit. Egészen megdöbbentő dolgokat látok néha, hogy a „legmenőbb”, testépítőknek készített cuccok gyártóinál mi van és legfőképpen nincs egy komplex kiegészítőben például… ráadásul olyan áron, amin sokszoros a haszon, illetve sokkal minőségibb és tisztább terméket lehetne venni.


Én nem állok senkivel üzleti partnerségben és azért nem is tervezem, mert ha ajánlok valamit szedni a négy szempontom alapján, amin keresztül szűrök egy terméket, akkor valami az egyik gyártónál jobb, a másik a másiknál, és e szerint ajánlok.

Szintén kiemelem ilyenkor, hogy hasonlítsa össze az összetevőket az is, aki váltana egy termékről a másikra, hogy ő maga is lássa a kettő között a különbséget (még ha a hatóanyagokat pontosan nem is ismeri, mennyiség és töltőanyagok feltűnhetnek). Ha pedig más terméken gondolkodik, kérdezzen meg nyugodtan, hogy biztosan jó legyen.


Terhesvitaminoknál az összetétel különösen fontos (szintetikus folsav/természetes folát, jód stb. miatt), de erről majd máskor.


(A képen cink+nyomelem komplex van a kezemben, nem magnézium. Az hófehér volna :))

bottom of page