top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

CSAK AZT KEND MAGADRA, AMIT MEG IS ENNÉL 5. Női higiéniai termékek



Az intim mosakodókról és törlőkendőkről nem írnék sokat, mert ugyanaz vonatkozik rájuk, ami a sorozat 1. részében levő többi szintetikus bőrápolóra. Nem ajánlom a vegyszeres, illatos boltit, bármekkora betűkkel is legyen ráírva, hogy pH barát. Ajánlom viszont azoknak a készítőknek a termékeit helyettük, akiket az első részben említettem.

Vegyszermentes törlőkendője pedig a Natracare-nek van.


A WC papírt muszáj itt megemlítenem. Ki van fehérítve, sok rétegű, erős, esetleg illatos is. Sajnos már a klóros fehérítés sem jó önmagában, és kimutatták, hogy BPA-t, sok esetben pedig formaldehidet is tartalmaznak akár még az újrahasznosított WC papírok is. Nemcsak a nyálkahártyának károsak, hanem onnan rögtön be is szívódnak ezek a hormonokat bántó, rákkeltő anyagok.

Mi a megoldás? Kapható pl. bambuszból készült 100%natúr WC papír, de szinte csak online lehet rendelni, illetve drágább, mint a többi.

Amivel mindenképp előrébb vagyunk, ha illatanyagtól és klóros fehérítőtől mentes papírt keresünk (pl. a Lovely-nak van ilyenje a boltokban).


A boltban megvásárolható intim betétek, tamponok 99%-a szintén dioxinnal fehérített >műanyag<, többségükben kimutatható még diklórmetán, triklozán, ftalát, BPA, kőolajszármazék, glifozát és van, hogy szén-diszulfid is...

Amellett, hogy allergizálnak, krónikus hüvelyfertőzések mögött gyakran állnak, rákkeltőek, hormonrendszert zavaró hatásuk miatt menstruációs görcsök okai lehetnek, kutatás igazolja az összefüggést az ezeket az anyagokat tartalmazó intim betétek, tamponok és az endometriózis között is például.


Milyen opciónk van e termékeken kívül?


  • Intimkelyhek. Praktikusak, de nem mindenkinek kényelmesek. Elzár, görcsöket, TSS-t okozhat és anatómiai szempontból sem a legjobb megoldás. Erről itthon Kriston Andrea beszél sokat.

  • A mosható betétek, menstruációs bugyik biztonságosak, viszont hogy kinek nyújtanak általános biztonságérzetet erős vérzés esetén, munkahelyen, iskolában, utazáskor, illetve hogy ki az akinek jó érzés a véréhez olyan formában kapcsolódni, ahogy itt pl. mosáskor kell, az teljesen egyéni.

  • Amit mindenkinek jó szívvel tudok ajánlani: Natracare, Organyc, Eco by Nati vagy Masmi betétjeit (tamponjait, ha muszáj). Mindhárom kemikália és műanyagmentes.


Rettegésben élni a környezeti mérgektől és rástresszelni ezekre a dolgokra nem érdemes, ha viszont elbagatellizáljuk a hatásukat, elsősorban magunknak árthatunk. Ezért legjobb, ha a választásunkat nem a félelem és nem is a nemtörődömség, hanem önmagunk egészséges megbecsülése irányítja. Ezt kívánom mindenkinek!



Hivatkozások:

bottom of page