top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Napozás egyenlő melanoma és ráncok?

Updated: Jan 12

Minél több a napfény, annál erősebben riogatják vele az embereket és ajánlják az extra fényvédelmet, óvakodást a naptól. Ezért aktuálisnak érzem megosztani Szendi Gábor 46 tanulmánnyal alátámasztott cikkét a napról és a melanomáról Hazugságok a melanomáról címmel: https://www.tenyek-tevhitek.hu/hazugsagok_a_melanomarol.htm



Kérlek, gondolkodj el rajta, hogy miért növekszik a bőrrák (és egyéb rákfajták) száma azzal egyenes arányban, hogy megjelentek a rákkeltő benzofenon tartalmú napozókrémek, mi magunk pedig a nyugati életmódot folytatva egyre kevesebbet vagyunk napon?


Érdemes az EWG ajánlását olvasni és tisztában lenni azzal is, hogy az UVA-védelem aránya csökken az SPF (fényvédő faktor) növekedésével, azaz minél magasabb a fényvédő faktora egy krémnek, annál nagyobb az UVA-expozíciónak és a hosszú távú bőrkárosodásnak az esélye. A linken keresztül olvasható.


Legyetek tehát egészségesen szkeptikusak a különböző krémek ajánlásaival kapcsolatban!


Ha valaki nagyon félti az arcát a nap öregítő hatásától - én abszolút nem tapasztaltam ilyet, sőt... felmenőim körében sem láttam (a ráncosodást leginkább a genetika határozza meg, második az életmód és táplálkozás, zsírsavak) -, az használjon cink-oxidos natúr fényvédőt/naptejet.



"A pigmentáció nagymértékben örökletes, de a rákra való hajlam sokkal inkább a mitokondriális heteroplazmitás értékével van összefüggésben." (Sáfrán Mihály)



Ami az anyajegyeket illeti: évente érdemes szűrést végeztetni, ez kétségtelen és fontos.


A nap és meleg fénye a barátunk! A szolárium káros, napon égni és extra UV sugárzás esetén napon tartózkodni nem jó és nem kell, de általánosságban a napfényre szükségünk van a D-vitaminért, egészséges cirkadián ritmusért (melatonin és szerotoninszintézis), szép bőrért (pikkelysömörre, ekcémára, pattanásokra stb. pozitív hatási miatt is), jó kedvért... Napozz okosan és tudatosan!


A következő részben a TOP 5 belsőleges bőrápolóról és napvédőről is olvashatsz ITT.

bottom of page