top of page
Search
  • Writer's pictureÉtelem - Életem

“Hazugságok a melanomáról”

Minél több a napfény, annál erősebben riogatják vele az embereket és ajánlják az extra fényvédelmet, óvakodást a naptól. Ezért aktuálisnak érzem megosztani Szendi Gábor 46 tanulmánnyal alátámasztott cikkét a napról és a melanomáról Hazugságok a melanomáról címmel: https://www.tenyek-tevhitek.hu/hazugsagok_a_melanomarol.htm



Kérlek gondolkodjatok el rajta, hogy miért növekszik a bőrrák (és egyéb rákfajták) száma azzal egyenes arányban, hogy megjelentek a rákkeltő benzofenon tartalmú napozókrémek, mi magunk pedig a nyugati életmódot folytatva egyre kevesebbet vagyunk napon?


Érdemes az EWG ajánlását olvasni, https://www.ewg.org/sunscreen/ és tisztában lenni azzal is, hogy az UVA-védelem aránya csökken az SPF (fényvédő faktor) növekedésével, azaz minél magasabb a fényvédő faktora egy krémnek, annál nagyobb az UVA-expozíciónak és a hosszú távú bőrkárosodásnak az esélye.


Legyetek tehát egészségesen szkeptikusak a különböző krémek ajánlásaival kapcsolatban!


Ha valaki nagyon félti az arcát a nap öregítő hatásától (én abszolút nem tapasztaltam ilyet, sőt... nézzétek meg a Hawaii csodaszép barnára sült szörfösök fotóit is pl.), az használjon cink-oxidos natúr fényvédőt.


Ami az anyajegyeket illeti pedig évente érdemes szűrést végeztetni a biztonság kedvéért, ez kétségtelen.


Természetes fényvédelmet nyújtó krémként lehet alkalmazni kakaóvajat (SPF 8 ), sheavajat (SPF 6), kókuszzsírt (SPF 2), ezeket együttesen is cink-oxiddal akár.

Késztermékek közül pedig a natúrkozmetikumok gyártóinál érdemes válogatni akár magunkról, akár gyerekekről van szó.


A nap és meleg fénye a barátunk! Égni nem kell, de jó, ha minél többet vagyunk kint fedetlenül a D-vitaminért, egészséges cirkadián ritmusért, szép bőrért, jó kedvért...


A következő részben a TOP 5 belsőleges bőrápolóról és napvédőről is olvashatsz. Katt ide.

bottom of page