top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

TOP 5 belsőleges bőrápoló & napvédő



  • Különböző zsírsavak, amelyek bőségesen fogyasztva jobban hidratálnak, mint a víz, feltöltik a szöveteket. Az omega-3 (EPA, DHA) gyulladáscsökkentő és bőrápoló szerepe külön kiemelkedő.

  • D-vitamin. Ha fel vagyunk töltve belül D-vitaminnal, védelmet nyújt a bőrszövetünknek. Hiányában napallergiás tünet jelentkezhet amikor napra megyünk, sokkal könnyebben égünk le, fokozottan ráncosodunk, száraz a bőrünk és megnő a melanoma kialakulásának kockázata. A megfelelő szintet nyári napozással sajnos aligha lehet fenntartani/biztosítani, mert komoly feltételei vannak a D-vitamin napból történő hasznosulásának: az UV-B sugarakból akkor tud a szervezetünk D-vitamint szintetizálni, ha akkor ér a nap, amikor a legmagasabb a fényszöge, később nem bontja vissza az UV-A, nincs rajtunk fényvédő, nem égünk le és nem mossuk le a bőrünket vegyszeres tusfürdővel. Azaz a D-vitamin pótlására még nyári időszakban is jó, ha gondolunk, minden életkorban.

  • A-vitamin. A béta-karotinnak (növényi források) és a retinolnak (állati források) is jelentős szerepük van a bőr szépségében. Védelmet nyújtanak a fokozott pigmentáció, káros sejtfolyamatok ellen.

  • E-vitamin. Szintén sejtvédő antioxidáns, bőröregedés-gátló, megelőzi és halványítja a pigmentfoltokat.

  • Jód. Védi és ápolja a bőrszövetet a jodid és a jódozott lipidek (zsírsavak). Ez a hatásmechanizmus viszont csak milligrammos jódpótlásnál tud megvalósulni, mikrogrammoknál nem igazán. Bőrünk 300 mg jódot tárol, ha fel vagyunk töltve vele, gyorsan és tartósan barnul, valamint a vizet is jobban lepergeti magáról (Wow, wow, wow ). A Jódpótlás tudományos alapokon csoportban láthatunk erről egy felvett videót is.


Érdemes az étrended és az életmódod felülvizsgálni, ha bőrproblémáid, félelmeid vagy kellemetlen tapasztalataid vannak a nappal. Szívesen segítek.

bottom of page