top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Köldökzsinór



Mi van a köldökzsinórban, ami itt a fotón látható?

  • két artéria

  • egy véna

  • Wharton-kocsonya, ami egy kollagéngazdag rugalmas, zselés kötőszövet az erek védelméért.

Az artériákon keresztül jut a friss, oxigéndús vér, azaz a tápanyag a magzathoz a méhlepényből. Röviden: a köldökvénából a vér továbbhalad a máj felé, ahol az útja kettéválik. Az egyik ág csatlakozik a májkapu vénához és viszi a vért a májba, a másik pedig ezt megkerülve szállítja a szívbe. Itt a jobb kamrából egy kevés megy tovább a tüdőhöz, a többi pedig a Botallo-vezetéken keresztül jut a főverőérbe és a test további részeihez. Végül az elhasznált, széndioxidban gazdag vér a köldökartériákon áramlik vissza a méhlepénybe, az anyához.

Az egész egy tökéletesen megtervezett keringés, amit a köldökzsinór tesz lehetővé.


Maga a zsinór a baba belső mozgolódásával rátekeredhet a testrészeire, amit pedig emiatt ki kell emelni, hogy még a többszörösen nyakra tekeredése sem indokolja a császármetszést, ha egyébként minden rendben van.


A szülést követően a zsinórnak addig van szerepe - az újszülött vérének még 33%-át átjuttatni a méhlepényből - amíg ki nem fehéredik. Fontos ezért az elvágásával várni.


A zsinór elvágása nem okoz fájdalmat a babának, mert nem egy testrész, hanem egy mellékrész.


Végül pedig, míg régen alkoholos fertőtlenítést ajánlottak a köldökcsonk ápolására, ma már ez nem ajánlatos. Tisztán, szárazon kell tartani és várni, amíg be nem gyógyul.


A csodálatos fotót az Otthonszülés - Életfa Bábapraxis készítette.


bottom of page