Search
  • √Čtelem - √Čletem

ūüćě Mi√≥ta is lehet nek√ľnk b√ļz√°nk √©s kenyer√ľnk? ūüćě

Updated: Jan 18Ez a t√©rk√©p a K√°rp√°t-medenc√©t √°br√°zolja a foly√≥szab√°lyoz√°s elŇĎtt a 18. sz√°zadban. El√©g j√≥l l√°that√≥, hogy v√≠zben √°llt az orsz√°g ekkor. M√©gis hogy lehetett volna itt gabon√°t termelni? Legink√°bb sehogy. A gabonatermeszt√©s a foly√≥szab√°lyoz√°s ut√°n indult be.


Kb. k√©thete besz√©lgettem egy t√∂rt√©n√©sszel, aki az √ļjkori t√°pl√°lkoz√°sunkat kutatja, ebbŇĎl fog doktor√°lni √©s ŇĎ is megerŇĎs√≠tette, hogy val√≥ban, a keny√©r nemr√©g √≥ta szerepel csak az √©trend√ľnkben. Hal, h√ļs √©s n√©mileg gum√≥fogyaszt√≥k voltunk m√©g p√°rsz√°z √©ve.


Hogyan reag√°lunk ma a glut√©nra √©s arra az elk√©pesztŇĎ mennyis√©gŇĪ p√©k√°ru -√©s t√©sztafogyaszt√°sra, ami megfigyelhetŇĎ? El√©g sokan rosszul‚Ķ A n√©pbetegs√©gek egyik oka.


√Čs m√©gis akkor mi√©rt nem okozott 100 √©vvel ezelŇĎtt a keny√©r gondot, amikor a parasztember azt ette szalonn√°val?


Az√©rt, mert a b√ļza, amibŇĎl ŇĎ s√ľt√∂tte a kenyer√©t, m√°sfajta genomot, j√≥val kevesebb glut√©nt, n√∂v√©nyv√©dŇĎszert pedig egy√°ltal√°n nem tartalmazott. Az ŇĎ b√ļz√°j√°ban nagyon csek√©ly volt az alfa-gliadin feh√©rje mennyis√©ge, ellent√©tben a mai nemes√≠tett b√ļzaf√©l√©kkel. (Szendi G√°bornak van errŇĎl rengeteg √©rt√©kes kutat√°sa, √≠r√°sa.) √Čs mivel hossz√ļ ferment√°ci√≥s folyamattal kov√°szoltak, √≠gy m√©g kisebbre cs√∂kkent az antit√°panyag-hat√°s. Energia √©s v√©rcukor tekintet√©ben pedig j√≥, ha napi 3x ettek, k√∂zte meg eg√©sz nap a f√∂ldeken dolgoztak, kasz√°ltak napi 10 √≥r√°t, stb.


H


Aki a rajong√≥juk, annak azt, hogy opioid peptideket tartalmaz a b√ļza, amelyek f√ľggŇĎs√©get okoznak, ha a b√©lfalon kereszt√ľl eljutnak az agyba. . .

A b√ļzaf√©l√©kben levŇĎ glut√©nr√≥l pedig azt, hogy ez egy komplex feh√©rje, gluteninbŇĎl √©s prolaminb√≥l √°ll. A prolamin gabon√°nk√©nt elt√©rŇĎ, a b√ļz√°ban pl. gliadin van a prolaminon bel√ľl. Ezek nehezen em√©szthetŇĎek, mert ellen√°llnak az em√©sztŇĎenzimeknek √©s em√©sztetlen√ľl juthatnak a v√©konyb√©lbe. Ha ez megt√∂rt√©nik, gyullad√°s j√∂n l√©tre. A b√©lfal k√°rosodik, a t√°panyagok nem tudnak j√≥l felsz√≠v√≥dni, a feldolgoz√°s√©rt folytatott k√ľzdelem pedig aktiviz√°lja az immunrendszert. Ami elkezd ellenanyagot termelni, hogy k√∂z√∂mb√∂s√≠tsen √©s hogy megakad√°lyozza a toxinok felhalmoz√≥d√°s√°t. Ha pedig a b√©lfal √°teresztŇĎv√© v√°lik, amiben a frukt√°n nevŇĪ rostnak is szerepe van (szint√©n nehezen em√©szthetŇĎ √©s k√∂nnyen ferment√°l√≥dik, azaz erjed a belekben), √°tereszti a toxinokat. Az immunrendszer pedig k√ľzd‚Ķ √ćgy lehet eljutni a glut√©nnal autoimmunit√°sig. Ami ha kialakult, a glut√©n tilt√≥list√°s.


Ha mag√°t a feh√©rj√©t is √°tereszti a b√©l, akkor mutathat√≥ ki igaz√°n v√©rbŇĎl a glut√©n√©rz√©kenys√©g, √©s sz√ľlethet c√∂li√°kia diagn√≥zis. Teh√°t az √©rz√©kenys√©gnek vannak fokozatai, √©s sokszor v√©rbŇĎl nem mutathat√≥ ki, pedig fenn√°ll.


A glut√©nhoz (is) k√∂thetŇĎ jelens√©gek: em√©szt√©si probl√©m√°k sz√©les spektruma, ekc√©ma, rozacea, bŇĎrviszket√©s, allergi√°k, asztma, kr√≥nikus fejf√°j√°s, f√°radts√°g, v√©rszeg√©nys√©g, komoly t√°panyaghi√°ny, autoimmunit√°s, pajzsmirigyprobl√©m√°k, autizmus, viselked√©si zavarok, depresszi√≥, agyi k√∂d, idegrendszeri probl√©m√°k,...


A magyarok t√∂bbs√©ge egyenlŇĎs√©gjelet tesz a glut√©n √©s a keny√©r k√∂z√©, a glut√©nmentess√©g √©s a glut√©nmentes helyettes√≠tŇĎ ‚Äět√°pl√°l√©kok‚ÄĚ k√∂z√©, illetve a keny√©rmentess√©g √©s az √©hez√©s fogalma k√∂z√©. Egyik sem egyenlŇĎ a m√°sikkal.

Funkcion√°lis t√°pl√°lkoz√°si tan√°csad√°s keretein bel√ľl mindezt tiszt√°zzuk √©s seg√≠tek, mit √©s hogyan.


Kép forrása: Google

44 views0 comments