Search
  • Ételem - Életem

🍞 Mióta is lehet nekünk búzánk és kenyerünk? 🍞

Updated: Jan 18Ez a térkép a Kárpát-medencét ábrázolja a folyószabályozás előtt a 18. században. Elég jól látható, hogy vízben állt az ország ekkor. Mégis hogy lehetett volna itt gabonát termelni? Leginkább sehogy. A gabonatermesztés a folyószabályozás után indult be.


Kb. kéthete beszélgettem egy történésszel, aki az újkori táplálkozásunkat kutatja, ebből fog doktorálni és ő is megerősítette, hogy valóban, a kenyér nemrég óta szerepel csak az étrendünkben. Hal, hús és némileg gumófogyasztók voltunk még párszáz éve.


Hogyan reagálunk ma a gluténra és arra az elképesztő mennyiségű pékáru -és tésztafogyasztásra, ami megfigyelhető? Elég sokan rosszul… A népbetegségek egyik oka.


És mégis akkor miért nem okozott 100 évvel ezelőtt a kenyér gondot, amikor a parasztember azt ette szalonnával?


Azért, mert a búza, amiből ő sütötte a kenyerét, másfajta genomot, jóval kevesebb glutént, növényvédőszert pedig egyáltalán nem tartalmazott. Az ő búzájában nagyon csekély volt az alfa-gliadin fehérje mennyisége, ellentétben a mai nemesített búzafélékkel. (Szendi Gábornak van erről rengeteg értékes kutatása, írása.) És mivel hosszú fermentációs folyamattal kovászoltak, így még kisebbre csökkent az antitápanyag-hatás. Energia és vércukor tekintetében pedig jó, ha napi 3x ettek, közte meg egész nap a földeken dolgoztak, kaszáltak napi 10 órát, stb.


H


Aki a rajongójuk, annak azt, hogy opioid peptideket tartalmaz a búza, amelyek függőséget okoznak, ha a bélfalon keresztül eljutnak az agyba. . .

A búzafélékben levő gluténról pedig azt, hogy ez egy komplex fehérje, gluteninből és prolaminból áll. A prolamin gabonánként eltérő, a búzában pl. gliadin van a prolaminon belül. Ezek nehezen emészthetőek, mert ellenállnak az emésztőenzimeknek és emésztetlenül juthatnak a vékonybélbe. Ha ez megtörténik, gyulladás jön létre. A bélfal károsodik, a tápanyagok nem tudnak jól felszívódni, a feldolgozásért folytatott küzdelem pedig aktivizálja az immunrendszert. Ami elkezd ellenanyagot termelni, hogy közömbösítsen és hogy megakadályozza a toxinok felhalmozódását. Ha pedig a bélfal áteresztővé válik, amiben a fruktán nevű rostnak is szerepe van (szintén nehezen emészthető és könnyen fermentálódik, azaz erjed a belekben), átereszti a toxinokat. Az immunrendszer pedig küzd… Így lehet eljutni a gluténnal autoimmunitásig. Ami ha kialakult, a glutén tiltólistás.


Ha magát a fehérjét is átereszti a bél, akkor mutatható ki igazán vérből a gluténérzékenység, és születhet cöliákia diagnózis. Tehát az érzékenységnek vannak fokozatai, és sokszor vérből nem mutatható ki, pedig fennáll.


A gluténhoz (is) köthető jelenségek: emésztési problémák széles spektruma, ekcéma, rozacea, bőrviszketés, allergiák, asztma, krónikus fejfájás, fáradtság, vérszegénység, komoly tápanyaghiány, autoimmunitás, pajzsmirigyproblémák, autizmus, viselkedési zavarok, depresszió, agyi köd, idegrendszeri problémák,...


A magyarok többsége egyenlőségjelet tesz a glutén és a kenyér közé, a gluténmentesség és a gluténmentes helyettesítő „táplálékok” közé, illetve a kenyérmentesség és az éhezés fogalma közé. Egyik sem egyenlő a másikkal.

Funkcionális táplálkozási tanácsadás keretein belül mindezt tisztázzuk és segítek, mit és hogyan.


Kép forrása: Google