top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Mikor árthat a jód a pajzsmirigynek?


Jód szükséges a pajzsmirigyhormonok képzéséhez és ahhoz is, hogy a pajzsmirigy meg tudja őrizni hosszú távon az egészséges szerkezetét.


Nélküle hiányt szenved a pajzsmirigy, negatív irányba változhat a működése, és göbök, ciszták, golyva, daganat is kialakulhat.


Nálunk a Kárpát-medencében ezek az állapotok igen gyakoriak, hiszen

  • talajunk jód- és szelénhiányos;

  • alig eszünk tengerből származó dolgokat;

  • a jódozott só formáját és jódtartalmát tekintve nem ideális jódpótlásra;

  • a használati eszközeinkben, fogkrémekben, szájvizekben, ásványvizekben megtalálható bróm, fluorid és klórszármazékok kihajtják a szervezetből a jódot, amit a vesék alapvetően is villámgyorsan kiválasztanak.


Hashimoto esetén a legtöbb szakember tiltja a jódot, vagy legalábbis egyáltalán nem ajánlja a nagyobb mennyiségű bevitelét, pedig mint antioxidáns a jód és az ún. jódozott zsírsavak védik a TPO-t az oxidatív károsodástól. Viszont ezek a zsírsavak csak nagyobb mennyiségű (milligrammos) jódpótlásnál keletkeznek.

Ha el vagyunk látva szelénnel és a többi kulcsfontosságú mikrotápanyaggal, a félelemkeltés ellenére a jód nem olaj a tűzre, hanem gyógyító hatású.



A Hashimoto kialakulásának/romlásának tehát nem a jód fogyasztása az oka, hanem

  • komoly mikrotápanyaghiányok: szelén, D-vitamin, stb. ahogy írtam is nemrég (belinkelem alulra),

  • emésztőrendszeri problémák kezdve a gyenge gyomorfunkciókkal, az alacsony bélflóra-diverzitáson át a fokozottan áteresztő bélfalig,

  • krónikus bakteriális és/vagy vírusfertőzések (streptococcus, EBV, CMV, HSV...),

  • nehézfémterheltség: jelen témánál főleg az amalgámtömésekből bekerült higanyra kell gondolni (ami a placentán átjut a magzatba is!), de a nagytestű tengeri halak pl. tonhal sem ártalmatlan.. a higany számtalan módon képes autoimmun pajzsmirigygyulladást kiváltani;

  • mindezeket megkoronázva - oda-vissza hatva egymásra - azok a lelki problémák, stressz, amelyekről szintén írtam.


Hashimoto esetén is szükség van milligrammos mennyiségű jódpótlásra nemcsak a pajzsmirigy miatt, hanem a folytatásban bemutatom, milyen szerveinkért még.

A milligrammos bevitelhez viszont előbb rendezni kell a felsoroltakat.


Mikor árt a jód a pajzsmirigynek?

Ha forró göb illetve autonóm területek találhatóak a pajzsmirigyben, és ha tápanyaghiányosan kezdünk nagy mennyiségben jódozni.


Hivatkozások és további infok itt:


Pajzsmirigy-támogató komplex táplálkozási programért pedig kattints ide.

bottom of page