top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Mondták már neked valaha, ha allergiás vagy, hogy a bélflórádból ered a probléma?

Updated: Jul 8, 2021

Az allergiaszezon közepén vagyunk és körülöttem elég sokan szenvednek a folyamatos orrfújástól, bedugult orrtól, tüsszögéstől, szemviszketéstől. Régebben engem is érintettek a tünetek, aztán ahogy rendeződött a táplálkozásom és a bélflórám állapota, minden elmúlt.


Hogyan lehet köze a táplálkozásunknak és az életmódunknak a különböző allergiákhoz?



Az atópiás betegségek (szénanátha, asztma, ekcéma, ételallergiák, stb.) mindig köthetőek fokozott allergiahajlamhoz, amit vérvételkor a vér magas IgE szintje szokott is mutatni.

Ám önmagában a magas IgE szint nem volna probléma, ha a bélflóránk diverzitása magas (sokféle jótékony törzs alkotja) és életünk első szakaszában találkoztunk olyan parazitákkal, amelyektől védettséget nyertünk és az immunrendszerünk erős.

Viszont

  • minél rosszabb a bélflóra állapota akár már kisgyerekkorban (oka lehet császármetszés, a kórházban levő baktériumok/steril környezet, tej-/szójaalapú tápszer, ételallergének túl korai bevezetése & jelenléte, ...),

  • minél inkább fertőtlenítünk mindent a paraziták ellen és lélegzünk be vegyszereket,

  • minél több fluorid kerül a szervezetünkbe (fogkrémek, vizek) ásványi anyagok hiánya mellett,

  • minél terheltebb a szervezetünk nehézfémektől (oltásokból, amalgámtömésekből, kozmetikumokból, stb.)

  • minél több antibiotikumot szedtünk,

  • minél gazdagabb az étrend allergénekben (tej, glutén, lektinek, fruktóz) és alacsony gyulladáscsökkentő tápanyagokban (Omega-3 aktív formái, A, D, E, K vitamin, C-vitamin, … ),

annál nagyobb az esély az atópiás betegségek kialakulására, megmaradására, fokozódására.


Jó hír, hogy ahogy nálam is elmúltak az allergiás tünetek a tiszta étrend és tápanyagpótlás hatására, úgy csodaszépen rendeződött sokaknál a pollenallergia, allergiás asztma, ekcéma is. Tenni kell érte és a szervezet meghálálja a törődést. :)


Keress bizalommal és segítek!


Hivatkozások:

bottom of page