top of page
Search
  • Writer's pictureCsonka Júlia

Mi van akkor, ha nem kívánod reggel a sósat, húsundorod és alapvetően refluxos tüneteid is vannak…

Updated: Dec 12, 2020

Ez egy komplex kérdéskör, de önmagában azzal kezdődik, hogy azt kívánjuk, amihez éveken keresztül szoktattuk magunkat.


Aki gyerekként mindennap egy darab párizsis zsömlét vagy péksütit kap, nem biztos, hogy eszébe fog jutni valaha is, hogy egyen mondjuk házi májkrémet répamártogatóssal reggelire.

Én sokszor hallgattam, amikor munkahelyen zsíros tőkehalmájjal és valamilyen zöldséggel kezdtem a napot, hogy „nem tudom hogy bírsz ilyet enni reggel.”


Szóval azontúl, hogy van, akinek magasabb a szénhidrátigénye alapvetően, nagy szerepe van a gyomor állapotának abban, hogy mit kíván (reggel) megemészteni.


Tudjuk, hogy a gyomor egy savas közeg, amiben különböző fehérje- és zsírbontó enzimek termelődnek és dolgoznak. Viszont– és ez most szokatlan lesz – ha nem elég erős a gyomorsav, nem működnek jól az enzimek, akkor nyilván nem kívánják azt a fehérjét és zsírt, amit nem tudnak jól előemészteni a belek számára. A gyenge gyomorból pedig áramlik a sav mindenfelé és ezt még kísérhetik egyéb emésztési panaszok is.

Sokan egyébként ilyen érzettel és pont emiatt indulnak el egy vegetáriánus-vegán irányba, ami lehet, olaj lesz a tűzre…


Tehát akinek refluxos tünetei vannak vagy ég a gyomra, nem azzal van gondja, hogy sok a sava. Pont fordítva, kevés, nem elég erős, nem a helyén dolgozik és emészt, hanem gyengén szivárog.


Mitől alakul ez ki, mik a további következményei és mi a megoldás rá?


Ahogy már írtam fentebb, a nem megfelelő táplálkozási szokásoktól alakul ki, a finomított szénhidrátokban gazdag étrendtől, túl alacsony zsír- és fehérjebeviteltől, úgynevezett „antitápanyagoktól,” savanyú-sós ételek fogyasztásának hiányától. Következményei vércukor, pajzsmirigy, egyéb autoimmun stb. problémák, mert minden mindennel összefügg, mint egy pókháló.


A megoldás olyan étrend, ami támogatja a gyomor regenerációját, működését, savanyú ételek, levek fogyasztása és egyebek mellett esetleg enzimpótlás.


Ha emésztési problémákkal küzdesz, akkor Neked készül az emésztéstámogató komplex táplálkozási program közel 100 oldalas anyaga, várom szeretettel a jelentkezésed akár a programra, akár egyéni konzultációra!


Kép: Lyon Road Art

bottom of page